Zdravlje Simptomi i pomoć 03. svibnja 2018.

5 mogućih uzroka iznenadne boli u prsima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je vrlo neugodna, bol u prsima događa se zbog niza razloga, no ne mora uvijek biti nešto što bi trebalo zabrinjavati. Self magazine donosi neke situacije koje uzrokuju bol u prsima, a izlječive su i kod kuće.

"Sasvim je normalno osjećati bol u prsima ponekad", kaže Susan Besser, doktorica opće prakse s baltimorskog zdravstvenog centra "Mercy".

Prsa su centar brojnih događa u organizmu, kaže doktorica Kimbra Bell Balark s Northwestern University Medical School, a kriju velik broj važnih organa.

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest događa se kada ti se želučana kiselina vraća natrag u jednjak, prema klinici Mayo. 

Bolno iritira stijenku jednjaka, a slijede ju i bolovi u prsima, poteškoće s gutanjem te vraćanje hrane i tekućine natrag kroz jednjak. 

Misliš li da ju imaš, obrati se svome liječniku za pomoć kako bi ti preporučio opcije terapije. 

Ciklička ili neciklička bol u grudima

Ponekad je teško razlučiti bol u prsima od boli u grudima. Npr., postoji vrsta cikličke boli u grudima koja je povezana s tvojom menstruacijom, a nekim ženama grudi postanu osjetljivima pred menstruaciju. 

Tu može pomoći neki protuupalni lijek, uz savjetovanje liječnika, ako se bol ponavlja i intenzivna je. 

Neciklička bol u prsima nije povezana s tvojom menstruacijom, već se događa zbog niza razloga poput pretjeranog vježbanja, no nastavi li se ova bol i počne se pojačavati s vremenom, trebalo bi svakako posjetiti liječnika.

Grudi-Velike Možda te zanima... Ova biljka djeluje kao preventiva karcinoma dojke i karcinoma pluća Zdravlje Možda te zanima... Sindrom Takotsubo: Uzrokuje ga ljubavna patnja, a djeluje kao srčani udar Psiha i seks

Astma

Pored poteškoća s disanjem, astma uzorkuje i bol u prsima. 

Kolabirano plućno krilo

Ovo se dogodi kada zrak uđe u pleuralni prostor (između plućnog krila i prsnog koša). Zrak tako pritišće vanjski dio tvojih pluća i uzrokuje bol

Ponekad nema simptoma u početku, no ako se manifestira uz poteškoće s disanjem, trebalo bi posjetiti liječnika. 

Često kolabira nakon upale pluća i kroničnih opstruktivnih plućnih bolesti.

Plućna embolija

Događa se zbog blokade arterije u plućnom krilu, uglavnom se pojavljuje onda kada se krvni ugrušak počne kretati prema jednoj od nogu. Uz bol, simptomi su i skraćeni dah, kašljanje, bol u nogama, brzi otkucaji srca, znojenje. Bol se može pojačavati dok dišeš do te mjere da misliš da imaš srčani udar. 

Ovo zahtjeva hitni odlazak u bolnicu i radi se o jako opasnom stanju.

Žene koje čiste kemijskim sredstvima imaju pluća u sličnom stanju kao pušači!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.