Psiha i seks Moje emocije 14. veljače 2020.

Sindrom Takotsubo: Uzrokuje ga ljubavna patnja, a djeluje kao srčani udar

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tim britanskih znanstvenika nedavno je otkrio da teški udar na emocije može napraviti jednako štete kao i srčani udar, otkriva portal časopisa Daily Mail. Takva vrsta stresa na srce započinje nekim velikim emocionalnim gubitkom, što uzrokuje šok i slabljenje tog mišića.

Prema britanskim znanstvenicima ne trebati brinuti za ovo jer pretpostavljaju da je šteta privremena i da će se osoba sama izliječiti nakon nekog vremena.

Istraživači Sveučilišta u Aberdeenu su pak otkrili da je šteta trajna i slična je onoj kakvu srčani udar ostavlja na srcu. 

Možda te zanima... Mnoge možeš zaboraviti, ali uvijek će postojati ona jedna osoba koju ne možeš zaboraviti Psiha i seks

Slučaj: Slomljeno srce

Znanstvenici su dvije godine pratili trideset i sedam ispitanika, koji imaju stresnu kardiomiopatiju ili sindrom slomljenog srca, tzv. 'Takotsubo'. Zadnji naziv nosi jer je prvi put opisana u Japanu, a tiče se osjećaja iznenadne boli u prsima uzrokovane nekim emocionalnim stresom, poput gubitka voljene osobe ili teškog prekida, koja podsjeća na srčani udar.

Ovi simptomi mogu biti posljedica reakcije srca na val hormona stresa. Dio srca se privremeno povećava i ne može dobro pumpati krv, dok je ostatak srčanih funkcija normalan.

Rezultati njihovih magnetnih rezonanci i ultrazvuka pokazali su kako i dalje postoji fizička šteta na srcu nakon mjeseci, čak i godina nakon doživljenog šoka. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina ispitanih pokazalo je slabost i poteškoće u izvođenju nekih zadanih vježbi te su se brzo umarali. Istraživači su došli do zaključka kako bi se slomljeno srce trebalo liječiti jednako kao i ono koje je preživjelo srčani udar. 

"Ovo je najduže istraživanje koje se bavi temom 'Takotsubo'-a i rezultati jasno pokazuju kako je šteta na srcu trajna", kaže dr. Dana Dawson, voditeljica istraživanja na Sveučilištu u Aberdeenu.

Žene su u većoj opasnosti

Sindrom u većoj mjeri pogađa žene nego muškarce, a vjeruje se da su brojke oboljelih još veće od onih koje su zasad službene. 

Profesor Jeremy Pearson iz British Heart Foundation upozorava kako je 'Takotsubo' razarajuća bolest koja može zadesiti i sasvim zdrave osobe.

Za sada nema konkretne terapije za ovaj sindrom jer se dugo vjerovalo kako ne ostavlja štetne posljedice na srce, no ovo bi otkriće to možda moglo i promijeniti. 

Src-Uspr Možda te zanima... Tuga i bijes slomljenog srca Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.