Zdravlje Simptomi i pomoć 08. prosinca 2019.

Upala slijepog crijeva: Simptomi koje ne smijete ignorirati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upala slijepog crijeva hitan je slučaj koji gotovo uvijek zahtijeva brzu operaciju vađenja upaljenog dijela crijeva. Bez slijepog crijeva se može živjeti, no upala bi se mogla jako zakomplicirati ako se ne reagira na vrijeme.

Neka istraživanja pretpostavljaju da uloga slijepog crijeva (apendicitis) ima nekakve veze s imunitetom, no ni dan danas njegova funkcija nije sasvim jasna stručnjacima. Iako se do nedavno mislilo da nema funkciju, nedavna su otkrića američkih imunologa pokazala kako ono služi kao 'skrovište' za dobre bakterije u organizmu.

Što je slijepo crijevo? 

Slijepo crijevo je dugačko oko 8 centimetara i široko oko 7 milimetara. Upala slijepog crijeva (cekum) u stvari je upala takozvanog 'crvuljka' (appendix vermiformis). U donjem dijelu trbuha, s desne strane, nalazi se početak debelog crijeva, iz kojega izlazi crvuljak, koje, najčešće visi prema zdjelici, ali može imati i drugi položaj.

Taj dio crijeva ne predstavlja nikakvu ulogu za čovjeka, a smrtnost od upale iznosi tek 0,1% šanse. 

"Apendicitis je česta bolest i javlja se u svake desete osobe tijekom života, najčešće u dobi od 10. do 30. godine života. Iznimno je rijedak do druge godine života, dok mu učestalost pada nakon 50. godine života. Nešto je češći u muškaraca u dobi do 30. godine nego u žena (3:2). Klinički je najvažnije prepoznati bolest rano, prije razvoja komplikacija, od kojih je najvažnija perforacija čija učestalost u velikim studijama doseže 30%, a kod visokorizičnih bolesnika i do 80%.", kaže Prof. Prim. dr.sc. Boris Vucelić, FRCP FACG FACP iz Poliklinike Amruševa.

Crijeva_2 Možda te zanima... 5 tipova crijeva i što im smeta Zdravlje

Ako se ne liječi, upaljeni crvuljak će nakon vremena prsnuti ili se probušiti, izbacujući zarazne tvari u abdomen. To može dovesti do vrlo ozbiljne upale trbušne maramice, koja je u ovom slučaju itekako fatalna ako se u vrlo kratkom vremenu ne počne liječiti antibioticima

Ponekad se formira gnojni apsces (obično nastaje uslijed bakterijske infekcije) izvan upaljenog slijepog crijeva. U tom slučaju oštećeno tkivo odjeljuje upaljeni crvuljak od ostatka abdomena i tako sprječava širenje upale

Upala slijepog crijeva najčešće se javlja kada ono postane blokirano, najčešće stolicom ili nekim stranim tijelom, poput karcinoma

"Smatra se da je najčešći uzrok apendicitisa opstrukcija lumena crvuljka (fekaliti, kamenci, paraziti, tumori, strana tijela), no u trećine bolesnika nema očitog opstruktivnog uzroka. Upalu mogu pokrenuti virusi (citomegalovirus), paraziti i bakterije.", nadodaje Vucelić.

  Stig Možda te zanima... Prehrana za zdrava crijeva Hrana

Koji su simptomi upale slijepog crijeva?

Tipični simptomi upale su:

 • tupa bol oko pupka ili u gornjem dijelu abdomena koja postaje sve oštrijom kako se pomiče prema donjoj desnoj strani abdomena
 • gubitak apetita
 • mučinina i/ili povraćanje koje slijedi ubrzo nakon abdominalne boli 
 • oticanje abdomena
 • vrućica s temperaturom od 37°C do 38°C
 • nemogućnost puštanja vjetrova

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock U polovici slučajeva pojavljuju se i sljedeći simptomi:

 • tupa ili oštra bol bilo gdje u donjem dijelu abdomena, leđima ili rektumu
 • bolno uriniranje i problemi s uriniranjem
 • povraćanje prije abdominalne boli 
 • jaki grčevi
 • konstipacija ili proljev s plinovima

Prof. Prim. dr.sc. Boris Vucelić upozorava kako "Najčešće se radi o osobi koja je prije početka bolesti bila dobrog zdravlja. Inicijalno se može osjećati nelagoda u trbuhu i anoreksija, katkada uz povraćanje, da bi u kratkom vremenu nastupila bol u srednjem dijelu trbuha koja se nakon nekoliko sati lokalizira u desnom donjem kvadrantu trbuha. Bol se povećava kretanjem. Potom se javlja vrućica. Razvojem upale se javlja mišićna napetost trbušne stijenke koja štiti oboljelo mjesto od vanjskog podražaja (mišićni defans), javlja se pojačanje boli nakon naglog odizanja prsta s mjesta upale  („rebound“ fenomen), a isto se provocirati kašljem."

Što učiniti ako imaš simptome upale slijepog crijeva? 

Imaš li koji od spomenutih simptoma, moraš obavezno potražiti liječniku pomoć jer su pravovremena dijagnoza i terapija od velike važnosti. 

Dijagnostičke metode su "anamneza i fizikalni pregled, potvrda s CT pregledom abdomena (alternative su ultrazvuk i magnetska rezonanca).", opisuje Vucelić.

Vrlo važno!

Sumnjaš li da ti je crvuljak upaljen, prije nego zatražiš hitnu liječničku pomoć, nemoj jesti, piti ili uzimati lijekove protiv boli, antacide, laksative ili grijače jastučiće - sve što može uzrokovati puknuće upaljenog crvuljka. 

Liječenje upale slijepog crijeva

Kod liječenja je "najvažnije rano prepoznati bolest, prije razvoja komplikacija. Terapija je operativna (apendektomija) gdje izbor tehnike (laparoskopija vs klasična kirurgija) ovisi o procjeni kirurga u datoj situaciji. Broj normalnih nalaza apendiksa kod operacije doseže 6-10% uz uobičajeni dijagnostički protokol što je prihvatljivo, jer neoperiranje apendicitisa dovodi bolesnika u rizik razvoja komplikacija koje mogu biti opasne po život. Uz sam kirurški zahvat idu naravno mjere podrške (infuzije, antibiotici).

"Nakon povoljnog ishoda liječenja bolesnik može nastaviti normalno živjeti bez ograničenja u fizičkoj aktivnosti i prehrani. Dužina oporavka ovisi o tome da li je operacija učinjena rano ili su se razvile komplikacije koje produžuju oporavak.", kaže Vucelić.

  Križobolja Možda te zanima... Različite vrste boli i što znače: Bol je alarm da hitno trebaš nešto poduzeti! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.