Zdravlje 23. ožujka 2024.

Umrla je zbog rijetke nuspojave ektopične trudnoće: "Fetus je u njoj bio više od pet desetljeća"

Foto: facebook/Onesmus Mutiso-The Journalist Rendgenom su liječnici otkrili da Daniela Vera ima litopediju, rijetku nuspojava ektopične trudnoće
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brazilka Daniela Vera (81) umrla je nakon operacije uklanjanja kalcificiranog fetusa koji je nosila duže od 56 godina.

Daniela Vera se više puta žalila na bolove i izbočinu na trbuhu, a nekoliko tjedana prije pregleda osjećala je nelagodu u želucu. Nažalost, liječnici nisu uočili kalcificirani fetus tijekom prvog pregleda i dobila je samo terapiju za liječenje urinarne infekcije, prema brazilskom portalu G1. 

Sljedeći dan je poslana na daljnje pretrage, kada su liječnici rendgenom otkrili da ima litopediju ("kamena beba"), rijetku nuspojava ektopične (izvanmaternične) trudnoće. Do litopedije dolazi kada se embrij pričvrsti na bilo koje mjesto izvan maternice i fetus raste, više od 12 tjedana, ali ne uspijeva preživjeti i na kraju umire, prema Invitri. Ako je fetus prevelik, tijelo ga neće "izbaciti" niti apsorbirati, već se umjesto toga počinje kalcificirati u trbušnoj šupljini (tkivo postaje čvrsto zbog odlaganja soli kalcij hidroksiapatita u stanice).

 Preminula je dan nakon operacije na odjelu intenzivne njege, odnosno 15. ožujka, piše Daily Mail

Možda te zanima... Kalcifikacija ramena: Kada je potrebno liječenje i koje biljke ublažavaju tegobe Zdravlje

Bojala se posjeta liječniku

Daniela je inače bila pripadnica brazilskog domorodačkog plemena, a imala je sedmero djece i 40 unučadi. 

Njezina obitelj rekla je da je u početku izbjegavala tražiti pomoć kod liječnika jer se bojala.

"Bila je stara i nije voljela ići liječniku, bojala se opreme koja je potrebna za preglede", rekla je njezina najmlađa kći, 21-godišnja Rosely Almeida. Njezin jedini sin, Vanderlei Avalo Almeida, dodao je da nije htjela ići kod liječnika jer se bojala da je riječ o tumoru te je uzimala lijekove kako bi njezina bol nestala. 

Daniela se žalila na tegobe još od prve trudnoće. "Rekla je da je izgledalo kao da se beba miče u njezinom trbuhu i ponekad joj je pozlilo, ali nismo ni posumnjali da je riječ o ovome. Taj fetus je bio iz prve trudnoće kada je bila tinejdžerka, ne znam koliko je imala godina", objasnila je Rosely. 

Dr. Patrick Dezir, iz bolnice Ponta Porä u kojoj je Daniela operirana, rekao je da je njezina smrt uzrokovana infekcijom. 

"Kada dođe do trudnoće, ona mora biti unutar maternice, ali u nekim situacijama trudnoća se može dogoditi i izvan nje. Budući da pacijentica nije imala akutne bolove i nije imala veliko krvarenje, njezino stanje prošlo je nezapaženo", objasnio je Dezir. 

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, većina žena ne pokazuje nikakve simptome, a stanje se može otkriti rendgenom. 

 

Možda te zanima... Česte operacije abdomena i kako se mogu zakomplicirati? Moguće da je Kate bila podvrgnuta jednoj od njih Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.