Oko 14 posto preuranjenih smrti u Engleskoj pripisuje se nezdravoj hrani, što je najviše među ispitanim zemljama.
Konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane (UPH) povećava rizik od prerane smrti. Svakih 10 posto dodatnog unosa UPH-a, poput kruha, kolača i gotovih jela, povećava rizik od smrti prije 75. godine za tri posto, prema međunarodnom istraživanju provedenom u zemljama poput SAD-a i Engleske.
UPH je toliko štetna za zdravlje da je odgovorna za čak jednu od sedam preuranjenih smrti koje se događaju u nekim zemljama, prema radu objavljenom u časopisu American Journal of Preventive Medicine.
Pregled podataka o prehrani i smrtnosti iz osam zemalja pokazao je da je UPH povezana sa 124 107 preuranjenih smrti godišnje u SAD-u i 17 781 u Engleskoj.
Eduardo Augusto Fernandes Nilson, glavni istraživač studije iz Zaklade Oswaldo Cruz u Brazilu, rekao je da aditivi poput sladila i aroma štete zdravlju, a ne samo visoke razine masti, soli i šećera u UPH.
Autori su pronašli "linearnu povezanost između konzumacije ultraprerađene hrane i smrtnosti od svih uzroka“ kada su pregledali službena istraživanja prethodno provedena u Velikoj Britaniji i SAD-u, kao i u Australiji, Brazilu, Kanadi, Kolumbiji, Čileu i Meksiku.
Prijevremene smrti u Kolumbiji (četiri posto), Brazilu (pet posto) i Čileu (šest posto) "mogu se pripisati konzumaciji UPH“, dok taj postotak iznosi 10,9 posto u Kanadi, 13,7 posto u SAD-u i 13,8 posto u Engleskoj – što je najveći udio među osam zemalja.
"Prijevremene smrti povezane s konzumacijom ultraprerađene hrane značajno se povećavaju ovisno o njihovom udjelu u ukupnom unosu energije pojedinaca. Visoka količina unosa UPH može značajno utjecati na zdravlje“, zaključili su istraživači.
Stope smrtnosti su najviše u zemljama gdje stanovništvo dobiva najveće količine ukupne energije konzumiranjem UPH. U Engleskoj to iznosi 53,4 posto, prema Nacionalnom istraživanju prehrane provedenom 2018.-2019., ali u SAD-u je ta brojka još viša - 54,5 posto, piše The Guardian.
"Prvo smo procijenili linearnu povezanost između udjela UPH u prehrani i smrtnosti od svih uzroka, tako da svako povećanje udjela UPH u prehrani od 10 posto povećava rizik od smrti od svih uzroka za tri posto“, rekao je Nilson.
"UPH utječe na zdravlje i izvan individualnog utjecaja visokog sadržaja kritičnih hranjivih tvari - natrija, trans masti i šećera - zbog promjena u hrani tijekom industrijske obrade i upotrebe umjetnih sastojaka, uključujući bojila, umjetne arome i sladila, emulgatore i mnoge druge aditive i pomoćna sredstva za preradu, stoga procjena smrtnih slučajeva od svih uzroka povezanih s konzumacijom UPH omogućuje ukupnu procjenu učinka industrijske obrade hrane na zdravlje.“
Iako je teret lošeg zdravlja uzrokovan UPH-om najveći u zemljama s visokim prihodima, on raste u zemljama s niskim i srednjim prihodima, dodao je Nilson.
Autori su pozvali vlade diljem svijeta da uvedu snažnije mjere za rješavanje problema UPH, uključujući strožu regulaciju marketinga hrane i prodaje hrane u školama i na radnim mjestima, te poreze na UPH proizvode kako bi se smanjila prodaja.
Ovi nalazi nadopunjuju sve veći broj dokaza koji povezuju UPH s većim rizikom od specifičnih bolesti, poput raka i srčanih bolesti, te povećanim ukupnim rizikom od smrti prije 75. godine. Međutim, pronašli su povezanost između UPH i rane smrti, ne da jedno definitivno uzrokuje drugo.
Na primjer, američko istraživanje objavljeno prošle godine u BMJ-u otkrilo je da ljudi koji konzumiraju najviše UPH imaju četiri posto veći rizik od smrti općenito i devet posto veći rizik od smrti od nečega drugog osim raka ili srčanih bolesti. Istraživači su kao najnezdravije UPH proizvode identificirali prerađeno meso, šećer i ultraprerađenu hranu za doručak, poput žitarica.