Zdravlje Simptomi i pomoć 15. siječnja 2018.

Tužan ponedjeljak, zimska depresija i gubitak nade - imamo rješenje!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Treći ponedjeljak u siječnju je proglašen najdepresivnijim danom u godini. Depresivno se osjećamo zbog kršenja novogodišnjih odluka, manje količine dnevnog svjetla, ali i dolaska računa na naplatu.

Najdepresivniji dan u godini pada krajem siječnja i zove se tužni ponedjeljak. Točan datum varira od godine do godine, a 2018. je to 15. siječnja. Do tog je zaključka došao britanski znanstvenik dr. Cliff Arnall 2005. godine, uzevši u obzir nekoliko faktora. Njegova formula uključuje protek vremena od Božića, kršenje novogodišnjih odluka, količinu dnevnog svjetla, kvalitetu vremena, dolazak računa na naplatu i drugo.

Možda te zanima... Kolumna: "Depresija nije bolest već izbor!" Psiha i seks

Siječanj je vrijeme za gledanje komedija i odlazak na fitness

Psiholozi savjetuju ljudima da na tužni ponedjeljak, ali i par dana prije i poslije, budu jedni prema drugima osobito obzirni i da se suzdrže od prigovaranja. Siječanj je i vrijeme za gledanje komedija i odlazak na fitness barem tri puta tjedno radi pribavljanja spasonosne doze endorfina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zimska depresija i hrana

Zimska depresija je povezana s godišnjim dobima (počinje krajem jeseni i početkom zime, a simptomi se povlače u proljeće kako dani postaju dulji). Neki smatraju da je jedan oblik samoliječenja viši unos ugljikohidrata zimi jer oni povisuju razinu neurotransmitera serotonina. Međutim, namirnice bogate ugljikohidratima su često istovremeno bogate i mastima (čokolada, sladoled, torte i sl.), pa je moguće da se radi samo o potrebi za gustatornim užitkom, a ne stvarnoj potrebi za specifičnim nutrijentom. Važan je i omjer unosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina jer modulira metabolizam eikozanoida i citokina što ima ulogu u prevenciji i ublažavanju depresije. Riba je važan izvor omega-3 masnih kiselina, a drugi dobri izvori su lupinasto voće (orasi) i povrće.

Možda te zanima... Najčešći psihički uzroci nesanice i kako si pomoći? Zdravlje

Gospina trava (Hypericum perforatum Lat., St. John's Wort Engl.) je najčešće uzimani dodatak prehrani za liječenje depresije. Kantarion pomaže kod blaže depresije, vjerojatno utječući na razinu serotonina, međutim, ne bi ga trebalo kombinirati s lijekovima, niti ga koristiti kod težih oblika depresije. Pročitaj savjete nutricionista kako hranom i dodacima prehrani liječiti depresiju.

Možda te zanima... Do 2020. godine depresija će biti drugi svjetski zdravstveni problem Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.