Zdravlje 27. ožujka 2025.

Tihi saveznik vašeg sluha: Kako prehrana može pomoći u prevenciji tinitusa?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 740 milijuna ljudi diljem svijeta ima tinitus — kronično stanje sluha u kojem osoba stalno čuje neugodne zvukove u jednom ili oba uha.

Tinitus se često naziva "zujanje u ušima" ili "šum u ušima". Uzroci tinitusa su razni, uključuju gubitak sluha, infekcije uha, probleme sa štitnjačom i stanje unutarnjeg uha koje se naziva Meniereova bolest.

Trenutačno ne postoji lijek za tinitus. Prijašnja istraživanja sugeriraju da postoje načini pomoću kojih osoba može smanjiti rizik od razvoja tinitusa, kao što su zaštita sluha od glasnih zvukova, poput glazbe na koncertima ili buke prilikom korištenja alata, upravljanje stresom, dovoljno sna te održavanje zdravog krvnog tlaka i razine kolesterola.

Prethodna istraživanja također su proučavala ulogu zdrave prehrana u smanjenju rizika od tinitusa. Na primjer, studija objavljena u veljači 2020. pokazala je da veći unos vitamina B12 i visokoproteinska prehrana pomažu u smanjenju rizika od tinitusa.

Studija objavljena u prosincu 2024. otkrila je da je konzumacija tune, bijele ribe i morskih plodova povezana s nižim rizikom od razvoja dugotrajnog tinitusa kod žena.

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open pokazuje da povećanje razine voća, vlakana, mliječnih proizvoda i kofeina u prehrani može pomoći u smanjenju rizika od tinitusa, piše Medical News Today.

Možda te zanima... Malo poznat problem sa sluhom povezan s opasnim zdravstvenim rizikom Zdravlje

Konzumacija voća, dijetalnih vlakana i mliječnih proizvoda pomaže u smanjenju rizika od tinitusa

Za ovo istraživanje znanstvenici su analizirali medicinske podatke iz osam studija koje su proučavale povezanost tinitusa i prehrane kod odraslih osoba u dobi od 18 godina ili starijih, a obuhvatile su više od 301 000 sudionika.

Unutar ovih studija znanstvenici su promatrali 15 specifičnih čimbenika prehrane:

  • kofein
  • ugljikohidrati
  • mliječni proizvodi
  • jaja
  • mast
  • vlakno
  • riba
  • voće
  • margarin
  • meso
  • protein
  • šećer
  • raznolika prehrana
  • povrće
  • voda

Na kraju istraživanja, znanstvenici su otkrili da su sudionici koji su konzumirali voće, dijetalna vlakna, mliječne proizvode i kofein imali najmanji rizik od razvoja tinitusa.

Voće je smanjilo rizik za 35 %, mliječni proizvodi za 17 %, kofein za 10 %, a dijetalna vlakna za 8 %.

Također su izvijestili da nisu pronašli nikakvu povezanost između preostalih 11 prehrambenih čimbenika i rizika od tinitusa.

Možda te zanima... Skrivena prijetnja: Kako slušalice za blokiranje buke mogu utjecati na vaš mozak? Zdravlje

Potvrda utjecaja čimbenika načina života na rizik od tinitusa

Rachel Artsma, viša audiologinjom na Hear.com, koja nije bila uključena u ovo istraživanje, komentirala je rezultate: "Istraživanje mi je bila prilično intrigantno, jer potvrđuje ideju da čimbenici načina života mogu igrati ulogu u riziku od tinitusa. S obzirom na to koliko tinitus može biti izazovan za pacijente, ohrabrujuće je vidjeti dokaze koji upućuju na to da bi određene prehrambene navike - poput konzumiranja više voća, vlakana, mliječnih proizvoda, pa čak i kofeina - mogle potencijalno smanjiti njegovu učestalost."

"Tinitus je stanje koje značajno utječe na kvalitetu života, često dovodi do anksioznosti, depresije i poremećaja spavanja", nastavila je.

"Iako tretmani kao što su slušni aparati i zvučna terapija mogu pomoći u upravljanju simptomima, prevencija je uvijek bolja. Ako možemo identificirati promjenjive čimbenike rizika kao što je prehrana, vjerujem da to može pacijentima omogućiti veću kontrolu nad vlastitim zdravljem. Osim toga, uključivanje ovih saznanja u šire pristupe liječenja tinitusa moglo bi poboljšati ishode pacijenata na način koji nadilazi tradicionalne intervencije", rekla je stručnjakinja.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Podizanje svijesti o važnosti zdravog načina života

Virginia Toth, voditeljica audiologije za program tinitusa i ravnoteže na rehabilitacijskom institutu Hackensack Meridian JFK Johnson u New Jerseyu, koja također nije bila uključena u nedavno istraživanje, objasnila je da iako je svako istraživanje koje pruža informacije o tome kako smanjiti rizik od razvoja tinitusa korisno, čitatelji moraju biti oprezni pri tumačenju tih rezultata.

"Tinitus može biti vrlo iscrpljujući za mnoge ljude koji pate od njega, utječući na njihovo mentalno zdravlje, njihove odnose i njihov posao", nastavila je. "Iako nije svačiji tinitus iscrpljujući. Neki ljudi koji razviju tinitus nastavljaju sa svakodnevnim životom bez većih problema."

"Dodatna istraživanja podižu svijest o važnosti zdravog načina života i smanjenju faktora koji mogu negativno utjecati na vaš život", dodala je Toth. "Ove promjene u načinu života također mogu smanjiti rizik od gubitka sluha, koji je obično prethodnik tinitusa."

Možda te zanima... U kojim slučajevima možete vraiti oslabljeni sluh? Zdravlje

Potreba za daljnjim istraživanjem

Rebecca Lewis, AuD, audiologinja i audiološka direktorica Adult & Pediatric Cochlear Implant Programme na Pacific Neuroscience Institute, komentirala je da nije iznenađujuće što zdrava prehrana može potencijalno pomoći kod tinitusa, kao što je slučaj s mnogim zdravstvenim stanjima.

Istaknula je kako bi bilo korisno provesti klinička ispitivanja koja bi procijenila utjecaj prehrambenih navika na simptome tinitusa, da bi se razjasnilo može li promjena prehrane usporiti ili zaustaviti njegovu progresiju. Također, longitudinalne studije koje prate prehranu i simptome tinitusa tijekom vremena mogle bi pomoći u uspostavljanju jačih uzročnih veza.

Dodala je da bi bilo korisno provesti istraživanje koje se specifično fokusira na kofein, a koje bi razlikovalo akutni od kroničnog tinitusa i usporedilo osobe s postojećim gubitkom sluha i one bez njega. "Zanimljivo bi bilo saznati više o objektivnim metodama za procjenu tinitusa, poput snimanja i testova slušnog sustava, kako bi se otkrile promjene povezane s prehranom", izjavila je Lewis.

Na kraju, Lewis je naglasila važnost personaliziranih pristupa liječenju i prevenciji tinitusa, "Proučavanje tinitusa s obzirom na genetiku, postojeće zdravstvene probleme i prehranu moglo bi značajno unaprijediti naše metode za liječenje i prevenciju ove bolesti."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.