Zdravlje 01. lipnja 2016.

Novi način testiranja nedostatka željeza

Donja_Usna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedostatak željeza jedan je od vodećih zdravstvenih problema, a posebno su ugroženi žene i djeca. Ako se ovaj problem ne liječi, može ozbiljno narušiti neurološki razvoj djeteta, utjecati na imunološki sustav, uzrokovati teška mentalna i fizička oštećenja, a u najtežim oblicima može povećati smrtnost novorođenčadi, djece i trudnica

Koji je točno način testiranje razine željeza bez uzimanja uzorka krvi

Nedavno je realiziran i predstavljen prvi test za utvrđivanje nedostatka željeza u organizmu koji ne zahtijeva uzimanje uzorka krvi. Novi test podrazumijeva korištenje malog optičkog vlakna koje isijava plavu svjetlost lasera na donju usnu. Ako je detektiran cink-protoporfirin, kemijski spoj koji se nalazi u krvi osoba koje pate od nedostatka željeza, pojavit će se fluorescentno svjetlo. Iako su prije šire primjene potrebna daljnja istraživanja, prednost tog testa u odnosu na druge metode bit će to što traje oko minute i brzo pokazuje rezultate. Ova neinvazivna metoda posebno je pogodna za otkrivanje nedostatka željeza kod djece.

Pročitaj koja hrana povisuje željezo u krvi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.