Zdravlje 07. svibnja 2019.

Test redakcije: isprobali smo biljku za bolju memoriju i koncentraciju

Foto: Foto: INA
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kroz period od mjesec dana u redakciji missZDRAVA testirali smo novi dodatak prehrani koji jača memoriju i koncentraciju, smanjuje zaboravljivost i sprječava demenciju.

Starenjem naše moždane stanice propadaju, pa je potrebno mozak različitim aktivnostima održavati  što duže mladim i aktivnim. To se najbolje postiže učenjem novih stvari, poput novog jezika, sviranja novog instrumenta ili rješavanjem križaljki. Također preporučuje se redovita tjelesna aktivnosti i uzimanje dodataka prehrani koji jačaju memoriju i dobro utječu na naše mentalne sposobnosti, te preveniraju demenciju.

Na tržištu postoji bogata ponuda dodataka prehrani i nije uvijek lako znati koji odabrati. Zato je prije odabira bitno znati svojstva sastojaka koji se nalaze u proizvodu. Jedna od vodilja pri odabiru može vam biti da proizvod sadrži nootropike - tvari koje poboljšavaju kognitivne sposobnosti u ljudi.

Izrazito zanimljiva je jedna biljka koja je nedavno pobudila interes zapadne medicine

Nootropici mogu utjecati na koncentraciju, memoriju, raspoloženje i motivaciju, a popularni naziv im je Smart Drugs. Među biljnim nootropicima, jedan je posebno zanimljiv jer je uspješnom primjenom kroz tisućljeća u Ayurvedskoj medicini pobudio interes zapadne medicine, koja ga je istražila neuobičajeno dobro za jednu biljku.

Radi se o biljci Bacopa monnieri. Postoje brojni dokazi o njenoj učinkovitosti na pospješivanju kognitivnih funkcija odnosno mentalnog funkcioniranja osobe. Bacopa monnieri je glavni sastojak proizvoda, od nedavno prisutnog na našem tržištu, pod zaštićenim imenom Alimenta. Uz aktivnu supstancu bakozid u udjelu od 50%, u Alimenti su sadržani i drugi dodatci prehrani čiji se deficit u organizmu povezuje s kognitivnim poremećajima, a to su vitamini B6 i B12, folna kiselina te minerali selen i cink.

Utjecaj na mentalne sposobnosti dokazane kroz niz istraživanja

Bacopa monnieri je jedan od najsigurnijih nootropika, upravo zbog tisućljetne primjene u indijskoj medicini. Iako je primjenjivana u nizu različitih indikacija, upravo je njezin učinak na pospješenje mentalnih sposobnosti dokazan kroz niz istraživanja u zemljama zapada.

Dodatak prehrani Alimenta u redakciji smo testirali mjesec dana, svaki dan nakon doručka. Iako se za najbolje rezultate, preporučuje uzimanje 12 tjedana, nakon 4. tjedna uzimanja primijetili smo da nam se memorija popravila, lakše smo pamtili informacije na poslu, bez potrebe za zapisivanjem u rokovnik. Stres od nagomilanih obaveza se smanjio i činilo nam se kako sve vrlo lako držimo pod kontrolom. Također, bilo nam je dovoljno da jednom pročitamo važan e-mail i zapamtimo sve podatke. Koncentracija i pamćenje su se vidno popravili. Bolje smo se snalazili u nepoznatim dijelovima grada i lakše zapamtili ulice i smjerove kroz koje smo prvi put prolazili. Jedva čekamo naredni mjesec dana da vidimo kako će Alimenta i bacopa dalje utjecati na naše kognitivne i mentalne sposobnosti i razinu motivacije.

Dodatne informacije o uzimanju

  • Kada je uzimati: jedna kapsula dnevno, preporuka je ujutro nakon doručka uz čašu vode
  • Količina: Jedna bočica sadrži: 30 veganskih kapsula
  • Što sadrži: uz ekstrakt lista bakope, sadrži i cink, vitamine B6, B12 i folnu kiselinu B9, selen i B12.
  • Tko je može konzumirati: mogu je uzimati i starije osobe radi prevencije demecije, i kako podrška kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, ali i mladi poslovni ljudi u periodima kada imaju potrebu povećati radnu produktivnost i memoriju
  • Zanimljivo: pozitivno utječe na motivaciju i umanjuje anksioznost
  • Dodatni zdravstveni plus: kapsule su bez glutena i bez GMO-a
  • Preporuka: za najbolje rezultate, preporučuje se uzimanje 12 tjedana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.