Zdravlje 06. studenoga 2014.

Tekućina u službi zdravlja

Voda2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pružio je iznimno važne i korisne savjete vezane uz važnost pravilnog unosa tekućine za naše zdravlje. Stručnjaci su istaknuli kako je voda ključni čimbenik ljudskog postojanja. Voda, naime, čini od 65 do 70 posto mase odraslog čovjeka, a kako starimo tako se i količina vode u našem tijelu smanjuje

Nadalje, stručnjaci ističu kako se tjelesne funkcije, kao što su respiracija, probava, asimilacija, metabolizam i reguliranje temperature, mogu odvijati jedino uz prisutnost vode. Voda je potrebna za sprječavanje pregrijavanja jer omogućuje znojenje i hlapljenje, što je naš prirodni mehanizam rashlađivanja. Voda pridonosi apsorpciji, prenosi hranjive tvari (bjelančevine, šećere, vitamine i minerale) do organa kojima su potrebne. Ujedno ispire otrovne i otpadne tvari jer bez dovoljno vode organizam ne uspijeva odstraniti štetne tvari pohranjene u organima.

Procesom disanja i znojenja svakodnevno gubimo vodu pa ju je potrebno redovito nadoknađivati. Stručnjaci preporučuju od 6 do 8 čaša vode na dan tijekom cijele godine, ali nedavna proučavanja pokazala su da bi ta količina vode trebala biti veća, 10 čaša za žene i 12 čaša za muškarce.

Kako prepoznati manjak vode?

Teško je pretpostaviti piješ li dovoljno tekućine samo zato što nisi žedna. Kako starimo, naše osjetilo žeđi nestaje i tako ne shvaćamo kad je našem tijelu potrebno više tekućine. Stručnjaci upozoravaju na znakove i simptome na koje svakako trebamo pripaziti, a to su: glavobolja, suha koža, suha usta i jezik s gustom slinom, umor ili slabost, grčevi u rukama i nogama, smanjeno znojenje, povećana tjelesna temperatura, ubrzani otkucaji srca, nedostatak koncentracije, mučnina, povraćanje.

Početne reakcije tijela na dehidraciju su žeđ, smanjeno mokrenje te tamna boja urina. Dnevni unos tekućine treba biti veći od količine koju izlučimo urinom i boja urina pokazuje kolika mu je koncentracija. Provjeri boju svoju mokraće – treba biti svjetla, gotovo čista i slabijeg mirisa. Tamnožuta boja mokraće znači da trebaš više tekućine.

Nije svejedno koji oblik tekućine unosimo u organizam!

Preporučen dnevni unos tekućine može se postići unosom izvorske, mineralne, stolne vode, biljnih čajeva, juha, izotoničnih napitaka, prirodnih voćnih sokove te niskokaloričnih negaziranih bezalkoholnih pića. Ne treba zanemariti činjenicu da dnevnom unosu vode pridonose i namirnice s visokim udjelom vode, poput voća i povrća.

Zapamti savjete stručnjaka:

  • Vodu treba piti u malim količinama tijekom cijelog dana jer u trenutku kad osjetimo žeđ već smo lagano dehidrirani!
  • Počni piti vodu rano ujutro nakon ustajanja i pij je tijekom dana u malim gutljajima. Piješ li vodu iz slavine, bolja je hladna nego topla jer topla voda brže otapa zagađivače iz vodovodnih instalacija i armatura (slavina, ventila, cijevi...)
  • U današnjem ubrzanom načinu života, kada jednostavno zaboravljamo unositi dovoljno tekućine, potrebno je steći naviku redovitog uzimanja tekućine, osobito vode.
  • Važnost vode za zdravlje ogleda se u činjenici da osiguranje dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode poboljšava uvjete života, podiže razinu zdravstvene kulture građana, smanjuje morbiditet, prije svega od zaraznih bolesti te tako utječe na duljinu i kvalitetu života.

''Princip svih stvari je voda, sve dolazi iz vode i sve se pretvara u vodu." - Thales

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.