Zdravlje Prirodno liječenje 19. listopada 2016.

Sve zdravstvene prednosti čaja od koprive

Kopriva_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka. Za ublažavanje različitih tegoba koriste se njezini listovi ili korijen. Sadrži niz vitamina i minerala, a između ostalih B2, B5, K, C, provitamin A, zatim kalcij, magnezij, fosfor, histamin.

Kao narodni lijek, kopriva ima dugu povijest. Odavno je ustanovljeno da stimulira rad organa za probavu, jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja vode iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, djelotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće, pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma.

Kopriva za liječenje različitih stanja

Koristi se za liječenje reumatskih bolova, ima antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje. Zbog toga što je bogata kalcijem, dobra je za zdravlje zuba i kostiju. Čaj od koprive koristi se za zaustavljanje krvarenja, čišćenje krvnih žila, u borbi protiv anemije, smanjuje rizik od dijabetesa i razinu šećera i kolesterola u krvi.

 5 kombinacija koje će ti povisiti razinu željeza u krvi

Caj-Od-Koprive1 | Author:

Čaj od koprive je lako pripremiti

Čajnu žličicu čaja prelij vrućom vodom, poklopi i pričekaj 5 do 10 minuta, pa procijedi. Ako nemaš ozbiljnije zdravstvene probleme već čaj piješ preventivno da bi ojačala organizam, konzumiraj ga jednom dnevno kako ne bi nadražila sluznicu želudca. Također, čaj se ne preporučuje ni djeci mlađoj od dvije godine. Ali, ako se liječiš, onda je preporučena doza od dvije do najviše tri šalice u toku dana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.