Zdravlje Prirodno liječenje 20. studenoga 2017.

Svaki čaj ima svoju namjenu, otkrij koji tebi treba

Čaj
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koji čaj popiti? Nije svejedno, ovisi o tegobama koje imaš. Osim što su ukusni, biljni čajevi najbolji su saveznik u borbi protiv zimskih bolesti jer jačaju imunitet. Ipak, čajevi iz filtar-vrećica nisu dovoljni jer je njihovo ljekovito djelovanje je slabije.

Osim toga, neke čajeve teško je nabaviti u vrećicama, primjerice onaj od bazge. Baš je bazga izuzetno učinkovita jer potiče cirkulaciju, izaziva znojenje i čisti organizam od štetnih tvari. Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja. Cvjetovi bazge pomažu kod iskašljavanja i izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pritom izbacuju toksine iz organizma putem znoja, a ova sva svojstva čine bazgu idealnim zimskim oružjem protiv prehlade i gripe - kaže fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec i savjetuje kako skuhati čaj.

Možda te zanima... Ljekoviti čaj od kurkume za mršavljenje: Petominutni recept za ayurvedsko 'zlatno mlijeko' Hrana

Stavite od dva do pet grama suhih cvjetova bazge u šalicu vruće vode. Ostavite od pet do deset minuta pa procijedi. Pij tri šalice na dan. U razdoblju čestih prehlada, upala grla, bronha i sinusa doktorica predlaže pripremati čaj i biljne kapi od majčine dušice, kadulje i metvice jer te biljke ubijaju bakterije te dezinficiraju dišne putove.

Ksenija-Krajina-Pokupec | Author: Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec jedna je od najpoznatijih fitoterapeutkinja u Hrvatskoj ( Sve foto: Foto: Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec jedna je od najpoznatijih fitoterapeutkinja u Hrvatskoj ( Sve foto:

Možda te zanima... Ljekoviti lužnički čaj sestre Rafaele iscjeljuje cijelo tijelo Zdravlje

Čaj od kadulje zbog jačeg okusa češće rabi kao vodica za ispiranje usta i grgljanje nego kao napitak, a dobro je znati da kadulja pročišćava i dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike te sluznicu u ustima. Kadulja se zbog eteričnih ulja i tujona kuha otklopljena tri minute kako bi jaki tujon djelomično ispario.

Možda te zanima... Koliko puta tjedno trebaš vježbati kako bi smršavjela uz pomoć zelenog čaja? Dijeta

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice predlaže se piti i preventivno, prije no što osjetite ikakve simptome. Najukusnija je paprena metvica, koja zimi djeluje kao prirodni tonik za jačanje organizma. Posebno ističe čajeve od kore vrbe i suručice jer su oni poznati kao biljni aspirin zbog svog svojstva skidanja temperature. Pomažu otkloniti groznicu i bol kod različitih bolnih stanja, kao što su glavobolje.

Možda te zanima... Tražit ćeš šalicu više: Čajevi s đumbirom, limunom i cimetom za zdravu zimu Hrana

Ove biljke od davnina se koriste za spravljanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma u vidu znoja i mokraće. Iako si kod gripe i prehlade možeš pomoći čajevima, za liječenje ozbiljnijih bolesti nužno je posavjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom, koji će preporučiti najbolji čaj te upozoriti na eventualne nuspojave. Osim kadulje, kamilica djeluje protuupalno, a bijeli i crni sljez te komorač ili anis olakšavaju iskašljavanje. Najjače imunološke biljke su imela i neven, a majčina dušica, osim što jača imunitet, olakšava probavu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.