Zdravlje 15. travnja 2017.

Koji su mogući uzroci plinova i što oni "govore" o tvom zdravlju?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plinovi i nisu osobito ugodna tema, ali su životna činjenica i imaju ih svi. Ali ako ih imaš češće nego što je uobičajeno, to je znak da ti tvoje tijelo nešto poručuje. Neki od uzroka učestale pojave plinova su: konzumacija određene hrane i antibiotika, menopauza ili hormonalni disbalans, zatvor.

Zašto nastaju plinovi?

"Bakterije fermentiraju hranu koju pojedemo", kaže Rebekah Gross, gastroenterologinja iz new Yorka i objašnjava: "To se događa u debelom crijevu, ali neke bakterije nađu put do tankog crijeva te dolazi do njihova rasta. U tom slučaju bakterijama je dostupna hrana koja još nije probavljena, pa i hrana i bakterije fermentiraju zajedno, a to izaziva plinove. Oni nastaju i zbog bakterijske neravnoteže u crijevima, osobito nakon bolesti. Kod većine osoba koje su imale trbušnu gripu ili infekciju promijeni se sastav crijevne flore što uzrokuje učestaliju pojavu plinova neko vrijeme."

Hrana i lijekovi koji ih potiču

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Ako imaš bakterijski disbalans, dr. Gross savjetuje da jedeš manje voća poput avokada, šljiva, trešanja, mahunarki, luka i češnjaka. "Budući da takva hrana uzrokuju nadutost i plinove, pa ćeš izbjegavanjem navedenih namirnica lakše kontrolirati svoj probavni trakt", savjetuje liječnica. Antibiotici mijenjaju crijevnu floru, pa je očekivano da nakon završene kure antibioticima imaš učestalije plinove.

Gutanje zraka prilikom jela

Ako brzo jedeš ili čak ako često žvačeš žvakaću gumu, vjerojatno progutaš puno zraka. "Kad uzimaš puno plina, onda ga puno i proizvodiš. To je ko kad se ispuhuje balon. U svakom slučaju plin nekako mora izaći iz tijela, a jedan od načina je i podrigivanje.", kaže Gross. Jedan od uzroka je intolerancija na laktozu, čak i ako si ranije izvrsno podnosila mlijeko i mliječne prerađevine sa starenjem se to može promijeniti. Napravi test tako da obratiš pozornost na svoju probavni sustav nakon što pojedeš sir ili neki drugi mliječni proizvod ili eliminiraj na nekoliko dana mliječne proizvode i prati kako ćeš se osjećati.

Osjetljivost na gluten

Ako tvoje tijelo ima problema s probavljanjem određene hrane upozorit će te učestalijim plinovima. "Neki od učestalijih problema s crijevima su nepodnošenje glutena ili celijakija, ali to ti može dijagnosticirati samo liječnik, pa ako sumnjaš otiđi na pregled", objašnjava dr. Gross.

Žene koje prolaze kroz menopauzu ili hormonalni disbalans, mogu imati češće plinove. "Još se ne zna je li za stvaranje plinova odgovoran estrogen ili progestogen, ali mnoge žene koje prolaze kroz promjenu primjećuju da im je probava sporija nego kad su bile mlađe. Bez obzira koji je uzrok nastanka plinova tjelovježba i uzimanje probiotika će pomoći", objašnjava dr. Gross.

Zatvor uzrokuje češće plinove izrazito neugodnog mirisa

Zatvor, osobito dugotrajan uzrokuje učestale plinove, izrazito neugodnog mirisa. Dr. Gross objašnjava da se to događa zato jer se u stolici nalazi puno bakterija čiji se broj povećava što je stolica dulje u probavnom sustavu. Ako imaš zatvor pij puno vode, vježbaj i unosi kroz prehranu što više vlakana.

Pročitaj koji su još mogući uzroci plinova i lošeg zadaha.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.