Zdravlje Simptomi i pomoć 25. svibnja 2018.

Spriječi rak izbacivanjem alkohola i prerađenog mesa, kažu stručnjaci

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Nadamo se da će ovo novo izvješće utjecati na donositelje odluka kako bi poduzeli pozitivnu akciju adresiranja štete uzrokovane zlouporabom alkohola", kažu autori istraživanja.

Stručnjaci su poticali ljude da sasvim izbace alkohol iz prehrane kako bi spriječili nastanak raka, kao i zaslađena pića, brzu hranu, prerađenu hranu i meso poput slanine, prenosi Independent. 

Konzumiranje alkohola "ne može se opravdati drugim zdravstvenim dobrobitima", upozoravaju stručnjaci, koji u novom izvješću dokazuju da je ova navika uzrok različitim vrstama karcinoma

Ovo upozorenje dolazi kao dio niza preporuka za bitne životne i zdravstvene odluke koje pomažu u prevenciji raka. 

Dokument Svjetske fondacije za istraživanje raka (WCRF) potiče ljude da ograniče unos alkohola jer je prema njihovoj analizi, on upravo uzrok 6 različitih karcinoma - zdjelice, grudi, jetre, usta i grla, jednjaka te želuca

Dok istraživanja pokazuju kako alkohol može pomoći prevenciji karcinoma bubrega, autori napominju kako rizici od ovih drugih bolesti ipak prevladavaju da se alkohol ne pije.  Dodaju i kako čak i najmanje količine alkohola mogu povećati rizik od nekih karcinoma. 

"Ne postoji razina konzumacije ispod koje se može piti alkohol bez straha od uzrokovanja karcinoma", rekli su autori studije. 

Možda te zanima... Karcinomi - donosimo najnaprednije metode liječenja Zdravlje Možda te zanima... Imunoterapija - nov način liječenja karcinoma pluća Zdravlje

Profesor Sir Ian Gilmore, predsjednik Alcohol Health Alliance UK rekao je: "Prihvaćamo nalaze ovog novog istraživanja Svjetske fondacije za istraživanje raka s njihovim brojnijim dokazima o sponi između alkohola i karcinoma".

"Dodatno, jasno je iz dokaza da se konzumacija alkohola ne može opravdati za druge zdravstvene razloge - u sprečavanju srčanih oboljenja, npr.", dodao je. 

"Nadamo se da će ovo novo izvješće utjecati na donositelje odluka kako bi poduzeli pozitivnu akciju adresiranja štete uzrokovane zlouporabom alkohola", kažu autori istraživanja.

Ove zdravstvene upute ciljaju na pomoć kod prevencije karcinoma kroz pravilnu prehranu i fizičku aktivnost, a pomoći će i u održavanju zdrave tjelesne težine te ograničavanju konzumacije zaslađenih napitaka, brze hrane, prerađene hrane i mesa. 

Alkohol usporava proces oporavka nakon treninga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.