Zdravlje Simptomi i pomoć 10. travnja 2018.

Karcinomi - donosimo najnaprednije metode liječenja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Radiokirurgija nudi značajan pomak u liječenju raka jer brzo i učinkovito, preciznim zračenjem visoke doze, uklanja maligne stanice ne oštećujući okolno zdravo tkivo. Kao metoda izbora pogodna je za neoperativne i teško dostupne tumore, a zahvat se provodi radiokirurškom opremom napredne tehnologije - TrueBeam i CyberKnife.

Prilikom redakcijskog posjeta turskom Acibademu, razgovarali smo s jednim od najboljih radiologa na svijetu, prof. Enisom Özyarom. Prof. Enis Özyar voditelj je Klinike za radioterapiju Acibadem Malsak bolnice u Istanbulu gdje provode multidisciplinarno liječenje svih vrsta karcinoma, koristeći znanje i iskustvo svjetski priznatih liječnika.  | Author: Acibadem Foto: Acibadem Dijagnostički postupci obavljaju se vrhunskim uređajima za brzo i precizno snimanje, a liječenje radiokirurškom opremom napredne tehnologije – Truebeam-om i Cyberknife-om.

Riječ je o visokosofisticiranim robotskim radiokirurškim uređajima kojima se bez krvi i reza operiraju teško dostupni tumori na svim dijelovima tijela, od mozga i vrata do pluća, prostate, debelog crijeva, jetre, sarkoma i svih drugih tumora u tijelu.

Radioterapija i radiokirurgija koriste se za liječenje 65% svih slučajeva raka

Primjena radioterapije odnosno usmjerene visoke doze zračenja na stanicu raka, naziva se radiokirurgija. Ima brojne prednosti u odnosu na druge postupke liječenja onkoloških bolesti, od bezbolnog postupka i gotovo bez nuspojava do toga da pacijent odmah nakon tretmana napušta bolnicu. Nakon što se precizno utvrdi mjesto i veličina, karcinom se tretira visokom dozom zračenja čime se uništavaju njegove stanice. Ovim postupkom, bez krvi i reza, postižu se jednaki rezultati kao i klasičnom tj. otvorenom operacijom.

Prvi svjetski robotski radiooperativni sustav za liječenje raka

Iako u svom nazivu sadrži riječi „nož“ i „operacija“, CyberKnife ne podrazumijeva klasično rezanje tkiva i krv. CyberKnife je prvi i jedini svjetski robotski radiooperativni sustav dizajniran za liječenje raka u cijelom tijelu s milimetarskom preciznošću, koji se koristi za neinvazivnu (bez reza i krvi) kirurgiju zloćudnih i dobroćudnih tumora mozga, glave i vrata, pluća, bubrega, jetre, kralježnice, prostate, debelog crijeva ili jetre, gušterače i bubrega, sarkoma i svih drugih karcinoma u tijelu.

 | Author: Acibadem Foto: Acibadem

Jedinstveni dizajn koji omogućava tretiranje tumora na bilo kojem mjestu u tijelu pruža potpuno novi pristup u radiokirurgiji. Zahvaljujući ovom sustavu, maligna područja u mozgu, ali i cijelom tijelu, mogu biti tretirana visokim dozama zračenja, uz očuvanje zdravog tkiva od posljedica zračenja u najvećoj mogućoj mjeri. Upotrebom računalnog sustava, robot se okreće oko pacijenta i zrači ga s velikom preciznošću pod različitim kutevima i na velikom broju točaka.

Osim CyberKnifea, u Turskoj koriste i TrueBeam- najsuvremeniji linearni akcelerator koji spaja sve najmodernije uređaje za liječenje oboljelih od karcinoma. S obzirom na brzinu rada i visoku preciznost, koristi se za zračenje i najmanjih tumora s kirurškim učinkom. Upotrebljava visoke doze zračenja pa znatno, čak četiri do osam puta, smanjuje vrijeme koje pacijent provede pod zračenjem.

Rezultati liječenja

Prof. Enis Özyar, voditelj Klinike za radioterapiju Acibadem Malsak bolnice, prvog pacijenta tretirao je Cyberknifeom 2007. godine. Od tada do danas prof. Ozyar je Cyberknifeom liječio više od 1300 pacijenata, a s nama je popričao o rezultatima liječenja pacijenata iz svih krajeva svijeta najmodernijom tehnologijom koja danas postoji.

Možda te zanima... Transplantacija budućnosti: više nećemo čekati odgovarajućeg donora Zdravlje

"Moramo biti vrlo precizni u određivanju točnog položaja tumora, kao i njegovih granica. Ovisno o tim informacijama određujemo poziciju pacijenta i način na koji ćemo ga fiksirati. Svi, pa i najmanji tumori mogu se tretirati. Ovisno o poziciji i vrsti tumora, biramo i vrstu uređaja. Primjerice tretman Cyberknife-om ponavljamo maksimalno do pet puta, dok se TrueBeam tretmani rade od jedan do četrdeset puta".

 | Author: Acibadem Foto: Acibadem

Hoćemo li u budućnosti pronaći lijek za rak?

Danas ljudi obolijevaju od 500 različitih vrsta karcinoma, svi su različiti i teško da ćemo u budućnosti naći lijek upravo zbog tih različitosti svakog tipa. Srećom, mnogi tipovi raka mogu se izliječiti ako se na vrijeme otkriju te prevenirati zdravim načinom života. Neki tipovi karcinoma, poput karcinoma dojke i prostate već se tretiraju kao kronična bolest.

 | Author: Acibadem Foto: Acibadem

Ono što možete napraviti je prestati pušiti, ići redovito na preventivne preglede, ne jesti puno masne hrane i paziti na održavanje normalne tjelesne težine. Ne mogu shvatiti zašto žene primjerice daju stotine eura za kreme za lice, a pritom puše cigarete. To je poput bacanja novca. Kada se radi o stresu, moram napomenuti kako ne postoje znanstveni dokazi da stres uzrokuje karcinom, objašnjava prof. Özyar.

U Turskoj muškarci najčešće obolijevaju od raka pluća i prostate, a žene od raka dojke. U nekim zemljama u Europi još uvijek rade samo CT, što nije prihvatljivo, jer je potrebna MRI ( magnetska rezonanca).

"Potrebno je znanje i iskustvo radiologa i tehnička podrška kako bi se napravila kvalitetna evaluacija pacijenta, a tek tada slijedi odabir načina liječenja. U suprotnom, liječenje ne daje tako dobre rezultate. Prije samo deset godina, nisu postojale mogućnosti slikanja pacijenta tijekom radioterapije i nismo znali gdje točno radimo zračenje. Danas, zbog dobre mogućnosti praćenja tumora tijekom tretmana, tretira se puno manje zdravog okolnog tkiva i imamo puno manje nuspojava". 

U narednim godinama, kada radiokirurgija postane standardna metoda liječenja, pacijent će moći birati želi li konvencionalnu ili radiokiruršku operaciju, čak i ako je prikladan za klasičnu operaciju.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.