Zdravlje 13. travnja 2016.

Temperatura u spavaćoj sobi treba biti..

Nesanicajpg450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Temperatura tijela pada od vremena kad tijelo pripremaš na počinak pa sve do ranih jutarnjih sati (oko pet sati). Stoga se, ako je tvoja soba previše topla, narušava prirodni ciklus. Ohladiš li sama svoju sobu (provjetravanjem prije spavanja), možeš si olakšati ulazak u san. Većina stručnjaka savjetuje postavljanje termostata na tri do pet stupnjeva nižu temperaturu od prosječne dnevne temperature prostorija u kojima boraviš

Tijelo se ponaša kao termostat

Ne spavate li dobro i često se budite, obratite pažnju na ugođaj u svojoj spavaćoj sobi. Temperatura osobito utječe na to koliko kvalitetno i dugo spavate. "Kad ideš na spavanje, tvoje će se tijelo početi ponašati kao unutarnji termostat. Ako je previše hladno ili previše vruće, tijelo će se boriti da postigne optimalnu temperaturu, što remeti ciklus sna", kaže H. Craig Heller, profesor biologije na Sveučilištu Stanford.

Već i blagi pad tjelesne temperature potiče san, pa Heller kaže da ćeš lakše usnuti u hladnoj sobi. Ipak, ako u sobi postane prevruće ili prehladno, nakon nekog vremena ćeš se probuditi.

Različite potrebe

"Temperatura spavaće sobe utječe na kvalitetu REM (rapid eye movement) faze sna, u kojoj najčešće sanjaš", kaže Ralph Downey, stručnjak za san sa Sveučilišta Loma Linda. Ipak valja zapamtiti da ono što je ugodno za jednu osobu ne mora biti i za drugu. Općenita preporuka stručnjaka je držati temperaturu u sobi u kojoj se isključivo spava između 19 i 22 Celzijeva stupnja, iako o pojedincu ovisi koja mu je temperatura ugodna. Ne zamaraj se termostatom nego temperaturu odredite prema vlastitom osjećaju.

Druge metode kojima ćeš san učiniti ugodnijim

Stručnjaci s Academy of Sleep Medicine iz SAD-a savjetuju da o spavaćoj sobi razmišljaš kao o špilji koja bi trebala biti hladna, tiha i mračna. Obrati pozornost i na jastuke od memorijske pjene na kojima se osjećaš dobro, no koji mogu davati previše topline. I čarape na nogama, koliko god  ti bilo hladno, mogu prouzročiti teškoće sa spavanjem.

Tvrdoća madraca također je individualna stvar odabira, a isto vrijedi i za jastuke, koji moraju zadržati neutralan položaj tvog vrata i ramena dok spavaš. Zamijeni ih kad postanu bezlični i grudasti, odnosno svake dvije godine, dok se madrace preporučuje mijenjati svakih osam. Iako vam se čini da je kvaliteta madraca ili jastuka još dobra, ako se probudiš kruta ili se jednostavno nisi dobro odmorila, vjerojatno je vrijeme za promjenu.

Doznaj zašto je nužno proći kroz svih pet faza sna da bi se dobro naspavala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.