Zdravlje Prirodno liječenje 25. siječnja 2022.

Soda bikarbona - 8 načina kako ti može poboljšati zdravlje

Soda bikarbona
Foto: Guliver/Shutterstock Zašto sve služi soda bikarbona?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Soda bikarbona je namijenjena za korištenje u kuhinji, ali toliko je svestrana da ti može pomoći čak i kod ublažavanja žgaravice, izbjeljivanja zuba i saniranja opeklina od sunca. Imamo savjete kako koristiti sodu bikarbonu umjesto paste za zube i recept uz koji će tvoj dom uvijek blistati!

Zašto sve služi soda bikarbona?

Soda bikarbona je prirodni derivat soli, karakterističnog slankasto-lužnatog okusa. S obzirom na to da je prirodan proizvod koji je ujedno i sastojak praška za pecivo, soda bikarbona uglavnom se koristi za pripremu jela od tijesta, ali sve više osoba koje zanima zdrav život, također biraju sodu bikarbonu kao alternativu sintetskim sredstvima za čišćenje doma koji često sadrže škodljive sastojke. Soda bikarbona je toliko svestrana da može biti i tvoj kozmetički pomagač. Tako je možeš koristiti kao prirodni dezodorans kako bi očistila tijelo od kemikalija, kao izbjeljivač zuba, kao prvu pomoć kod žgaravice ili ako želiš ublažiti opekline nastale od sunca. Portal Healthline.com naveo je čak 22 pogodnosti korištenja sode bikarbone u tvom domu.

Soda bikarbona: mijenja li zaista pH vrijednost organizma?

Zbog nezdrave hrane i loših navika, većina osoba pretjerano zakiseljuje organizam, zbog čega se javlja umor, glavobolja, problemi sa probavom, pad imuniteta, a time i neke ozbiljnije bolesti. Višak kiselosti u krvi štetan je po zdravlje i skraćuje život. Vrijednost pH je broj koji služi kao mjera kiselosti, odnosno lužnatosti otopina. Kod zdravog organizma, pH krvi se kreće između 7,35 do 7,45, što je lagano lužnata okolina, no neki dijelovi tijela prirodno imaju drugačiji pH.

Ljudi često uzimaju sodu bikarbonu jer zbog svojih alkalnih svojstava ima sposobnost snižavanja kiselosti u krvi, ali nutricionisti upozoravaju kako soda zapravo prebrzo mijenja pH vrijednost, a ne djeluje dugoročno. Puno bolja opcija za neutraliziranje ph vrijednosti je priprema alkalne vode koristeći pritom limun i himalajsku sol. Alkalna voda će omogućiti da se polako uspostavi ravnoteža pH u organizmu te se održava dulje vrijeme i djelovat će preventivno protiv niza problema.

Soda bikarbona za želudac

Soda bikarbona uspješno neutralizira neugodnu želučanu kiselinu, pa se često koristi kao prva pomoć protiv žgaravice. Kako se pije? Jedan decilitar mlake vode pomiješaj s pola čajne žlice sode bikarbone kako bi ublažila tegobe u samo nekoliko minuta.  Ipak, liječnici upozoravaju da se soda ne smije koristiti za liječenje kroničnog gastritisa, već samo povremeno, i to u malim količinama. Veće količine i dugotrajno korištenje može narušiti ravnotežu elektrolita i kiselina u organizmu.

Soda bikarbona za zube

Soda bikarbona najpoznatiji je prirodni izbjeljivač za zube, ali za sve koji nisu znali kako je koristiti donosimo postupak. Vlažnu četkicu za zube umoči u sodu bikarbonu i s njom operi zube. Osim što će izbijeliti zube, ublažit će i mrljice nastale od hrane i pića. Karakteristika sode bikarbone je neutraliziranje mirisa, pa je u posebnim prilikama možeš koristiti i kao osvježivač daha. Možeš je kombinirati uz kokosovo ulje i tako napraviti svoju vlastitu prirodnu pastu za zube. Ipak, nemoj koristiti sodu bikarbonu kao pastu za zube više od jednom tjedno jer bi ona mogla uništiti tvoju zubnu caklinu. U slučaju preosjetljivosti cakline, savjetuj se sa svojim stomatologom.

Soda bikarbona za zube | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Soda bikarbona za zube? Može, ali jednom tjedno!

Prirodni dezodorans

Soda bikarbona ima dobru sposobnost apsorpcije ulja i mirisa te tako sprječava nastanak bakterija. Ako zbog zdravlja želiš na neko vrijeme prestati koristiti antiperspirante, sodu bikarbonu možeš koristiti kao prirodni dezodorans. Kistom za šminku nanesi sodu bikarbonu ispod pazuha, a ako želiš da ljepše miriše dodaj kap svog omiljenog eteričnog ulja. Ne preporučuje se osobama s jako osjetljivom i nadraženom kožom.
 

Soda bikarbona za čišćenje

Soda bikarbona neizostavno je sredstvo za čišćenje i zaslužuje svoje mjesto u svakom domu. Kako napraviti osnovno sredstvo za čišćenje sa sodom bikarbonom? Ne brini, imamo odličan recept! Stavi dvije i pol šalice tople vode u veliku posudu i umiješaj u nju žlicu sode bikarbone pa u tu mješavinu dodaj svoj omiljeni deterdžent za posuđe ( dvije doze).  Ako ovoj mješavini dodaš pola šalice alkoholnog octa ili iscijeđeni sok limuna, dobit ćeš ekstra snažnu tekućinu za čišćenje.

Jesi li znala da sodom bikarbonom možeš očistiti i perilicu posuđa i tako spriječiti eventualne neugodne mirise iz perilice posuđa? Kako? Vrlo jednostavno! Posudu za deterdžent u perilici posuđa napuni sa sodom bikarbonom i uključi ispiranje.

Također, svoj hladnjak ili zamrzivač možeš iznutra i izvana oprati osnovnom tekućinom za čišćenje, pa zatim isprati čistom vodom.  Tako će iza čišćenja ostati ugodan miris.
 

Soda bikarbona za čišćenje | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Soda bikarbona neizostavno je sredstvo za čišćenje i zaslužuje svoje mjesto u svakom domu,

Ocat i soda bikarbona za čišćenje

Ako svojoj osnovnoj mješavini za čišćenje koja uključuje toplu vodu, žlicu sode bikarbone i deterđent za posuđe dodaš pola šalice alkoholnog octa dobit ćeš ekstra snažnu tekućinu za čišćenje koju možeš primjerice iskoristiti za temeljito pranje daski za rezanje. Ocat i soda bikarbona u kombinaciji također jako dobro uklanjaju neugodne mirise, a posebno se preporučuje koristiti sodu bikarbonu ako želiš oprati sportsku odjeću i riješiti se neugodnih mirisa. Želiš li biti sigurna da će se odjeća dobro oprati ili se ne možeš riješiti neugodnog mirisa ručnika ili sportske robe, svom deterdžentu dodaj veliku žlicu sode bikarbone, a možeš dodati i malo alkoholnog octa. Pokreni ciklus pranja. Nakon što perilica pusti vodu i uzme deteržent zaustavi je i pusti da se rublje namače najmanje sat vremena pa zatim opet nastavi ciklus pranja.
 



Soda bikarbona umjesto praška za pecivo

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je zapravo sol sastavljena od natrija i bikarbonatnih iona. Ujedno je i sastojak praška za pecivo pa se uglavnom koristi u pripremi jela od pečenog tijesta. Može li se soda koristiti umjesto praška za pecivo i kvasca? Može! 

Soda bikarbona aktivira se onda kada se kombinira s kiselim sastojkom i na taj način je omogućeno da se tijesta podignu te postanu pahuljasta. Zbog toga u receptima koji uključuju sodu bikarbonu također treba obavezno biti i jedan kiseli sastojak, poput limunovog soka, kiselog vrhnja i slično. Za razliku od sode bikarbone, prašak za pecivo sadrži kiselinu potrebnu da se tijesto podigne pa se može koristiti i u receptima koji nemaju nužno kiseli sastojak.

Soda bikarbona za lice

Želiš ukloniti mrtve stanice s kože? Soda bikarbona može biti prirodna alternativa pilingu za lice. Njega je vrlo jednostavno napraviti: Tri mjerice sode bikarbone pomiješaj s jednom mjericom vode. Mješavinu utrljaj nježnim kružnim pokretima na lice i isperi mlakom vodom. Ipak, ne preporučuje se korištenje ovog pilinga više od jednom tjedno jer može poremetiti pH ravnotežu kože. 

Soda bikarbona: SOS za opekline od sunca

Previše sunčanja, pogotovo na visokim temperaturama često rezultira opeklinama od sunca koje mogu dugotrajno oštetiti kožu i povećati rizik od raka kože. Prema Zakladi za rak kože, taj se rizik udvostručuje ako si najmanje pet ili više puta imala opekline na koži. Ako do opeklina ipak dođe, dermatolozi savjetuju korištenje prirodnih pomagača koje sigurno imaš kod kuće, poput sode bikarbone ili jogurta. Soda bikarbona u kupki izvlači vrućinu iz kože nakon sunčanja. Kako napraviti kupku sa sodom bikarbonom? Ne brini, imamo provjereni recept!

U kupku dodaj:

  • 250 g sode bikarbone
  • 12 kapi eteričnog ulja lavande.

Ova kupka će hladiti kožu, istovremeno izvlačiti vrućinu i smirivati upalu. Nakon kupke u čašu masnijeg jogurta dodaj 10 kapi eteričnog ulja lavande te lagano namaži tijelo i lice te isperi za petnaestak minuta. Kupku sa sodom bikarbonom možeš raditi i tijekom cijele godine kako bi tvoja koža bila meka i glatka. Kako? Dodaj 1/2 šalice sode bikarbone u svoju kupku jer će to neutralizirati kiseline na koži i pomaći će u ispiranju znoja i zaostalih kozmetičkih proizvoda na koži što će rezultirati mekšom kožom tijekom zime.

Kako se riješiti neugodnog mirisa rublja?

Soda bikarbona kao kozmetički pomagač!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.