Zdravlje 15. kolovoza 2023.

Pet najboljih kućnih pripravaka za opekline od sunca

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dermatolozi kažu da jednostavne stvari koje imate kod kuće - poput jogurta, aloe vere i zobenih pahuljica - mogu pružiti brzo, umirujuće olakšanje.

Mnogi od nas jedva su dočekali odlazak na godišnji odmor i ljeto. No, previše zabave na suncu, pogotovo na visokim temperaturama može rezultirati opeklinama od sunca koje mogu dugotrajno oštetiti i povećati rizik od raka kože. Prema Zakladi za rak kože, taj se rizik udvostručuje ako ste već najmanje pet ili više puta imali opekline na koži. 

Soda bikarbona u kupki izvlači vrućinu iz kože nakon sunčanja

"Energija ultraljubičastog zračenja oštećuje DNA u koži, što dovodi do upalnog odgovora sintezom prostaglandina i citokina i oticanjem krvnih žila kože", objasnio je dr. Samer Jaber, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn. "To uzrokuje crvenilo, oticanje i bol, a ponekad se zahvaćene stanice kože nepovratno unište. "

Jednom kada dođete do spomenutog stanja, prije nego započne proces zacjeljivanja opeklina, važno je započeti s njihovim liječenjem, savjetuje Američko udruženje dermatologa. A dobra vijest je da u smočnici, hladnjaku ili ormariću s lijekovima vjerojatno trenutno imate neke od najboljih domaćih lijekova i pripravaka za opekline.

  1. Hladni oblog - namočite čistu krpu hladnom vodom i nanesite na opekline pet puta dnevno 5-10 minuta da se koža ohladi, preporučio je Jaber.
  2. Istuširajte se - Američko udruženje dermatologa objašnjava da hladna voda zapravo može pomoći u gašenju 'vatre' koju osjećate na koži. Stoga, istuširajte se u hladnoj vodi, tapkanjem osušite kožu, ali ne do kraja već ju ostavite lagano vlažnom da ona sama zatim upije vodu i hidratantnu kremu koju ćete nanijeti.
  3. Aloe vera - ključna stavka za vrijeme zacjeljivanja kože od opeklina od sunca jest da ju održavate vlažnom. Aloe vera generacijama je lijek koji služi upravo zato. Stoga Jaber preporučuje da nekoliko puta dnevno opekline namažete njome ili napravite hladni oblog uz pomoć nje, koji ćete držati u hladnjaku neko vrijeme prije stavljanja na opekline.
  4. Zobena kupka - koloidna zobena kupka svojim antiupalnim svojstvima može ublažiti bolne opekline, potvrdili su dermatolozi. Ona nastaje mljevenjem zobenog brašna koje se pročišćava te tako postaje medicinskim proizvodom. Nakon toga otapa se u vodi i dolazi do koloidnog stanja, a osim za opekline ovaj je pripravak idealan i za različite vrste ekcema na koži te dermatitisa. 
  5. Mliječni proizvodi - Jaber kaže da namakanje krpe hladnim mlijekom i korištenje toga u svrhu obloga može olakšati bol od opeklina i pokrenuti postupak zacjeljivanja - kao i obični jogurt. "Nanesite ga na svoju kožu svakih 20 minuta i ponavljaj nekoliko sati. Rezultati će brzo postati vidljivi", potvrdio je. 
Možda te zanima... I pod suncobranom možeš zadobiti opekline od sunca Ljepota i relax Možda te zanima... Jednostavnim trikom provjeri je li staza prevruća za šape tvog psa! Eko Možda te zanima... Kako si brzo pomoći nakon ugriza pauka, krpelja, ose, pčele i opeklina meduze? Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.