Zdravlje 06. veljače 2015.

Čučanje prilikom nužde je zdravije?

Wcu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U izraelskom časopisu Journal of Medical Sciences objavljena je studija da je sjedeći položaj prilikom pražnjenja crijeva 'kriv' za visoku stopu oboljenja od hemeroida, upale crijeva pa čak i nekih težih bolesti kao što je rak debelog crijeva i Kronova bolest

"Učestalost bolesti crijeva (hemoroidi, zatvor, upala slijepog crijeva, polipi, ulcerozni kolitis, sindrom iritabilnog crijeva) je slična kod južnoafričkih bijelaca i u populacijama bogatih zapadnih zemalja. U ruralnim područjima s tradicionalnim životnim stilom, gdje nema toaletnih školjki koje se koriste u razvijenim zemljama ove bolesti su vrlo rijetke ili gotovo nepoznate", piše u Journal of Medical Sciences.

Prirodni i neprirodni položaj

"Klasičan način pražnjenja crijeva - sjedenje na WC školjci - je neprirodan položaj koji za potiskivanje sadržaja iz crijeva zahtijeva korištenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje. Dok prilikom pražnjenja crijeva u čučećem položaju, bedra pritišću trbuh što olakšava pražnjenje i smanjuje potrebu za napinjanjem. U položaju čučnja dolazi do ispravljanja rektuma, što omogućuje jednostavnije i temeljitije pražnjenje crijeva, dok se vršenjem nužde u sjedećem položaju sadržaj crijeva ne može u potpunosti isprazniti. Rezultat toga je česta potreba višekratnim posjetama WC-u. Mnoga istraživanja su potvrdila da je vršenje nužde u čučećem položaju jednostavnije i zdravije.

Rezultati eksperimenta

Izraelski liječnik, Dov Sikirov, obavio je istraživanje o bolestima probavnog sustava i prednostima čučanja, a rezultate je objavio na stranicama časopisa Digestive Diseases and Sciences. Proveo je studiju na 28 zdravih odraslih dobrovoljaca raspoređenih u tri odvojena toaleta. U prvom su dobrovoljci koristili školjku standardne visine od 41 cm, u drugom je školjka bila spuštena na visinu od 31 cm, a u trećem su dobrovoljci vršili nuždu na čučavcu. Pomoću digitalnog tajmera snimano je vrijeme potrebno za potpuno pražnjenje crijeva. Dr. Sikirov je otkrio da je volonterima u čučećem položaju bila potrebna svega 51 sekunda, za razliku od onih koji su koristili standardnu školjku i nuždu obavili nakon 130 sekundi. Prema tim podacima donesen je zaključak da postoji izravna povezanost s položajem tijela i teškoćama u pražnjenju crijeva", piše u internetskom časopisu Alternativa.hr.

Provjeri svoje znanje o radu crijeva.

Važnost i uloga probavne vatre

Iako ovo istraživanje zvuči upozoravajuće, teško da ćeš se radi njega odlučiti za renoviranje kupaonice. Ali i bez ugradnje čučavca u kupaonicu možeš dosta toga učiniti za dobru probavu. Senka Kušer Mijić, ayurvedska terapeutkinja objasnila je da je prema Ayurvedi probava temelj dobrog ili lošeg zdravlja: "Probava počinje u ustima, a povezana je s cijelim našim bićem. Glavni organi povezani s probavom su usta, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, a njezinu procesu sudjeluju i brojni drugi organi poput žlijezda slinovnica, jezika, zuba, jetre, žuči. No, proces probave je mnogo suptilniji od samog fizičkog procesa unošenja hrane, razgradnje i izbacivanja. Unos hrane i probava čine neprekidnu interakciju, a u tom dinamičkom procesu presudnu ulogu ima Agni - probavna vatra, zadužena za reguliranje probave, rad metabolizma i općenito, imuniteta." 

Pravilan rad Agni omogućava pravilno probavljanje hrane te prijenos vitalnih hranjivih tvari kroz sva naša tkiva dok neprobavljena ili djelomično probavljena hrana, fermentira stvarajući toksine, a što dovodi do probavnih smetnji, nadutosti, plinova i bolova u trbuhu. "Toksine u tijelu Ayurveda naziva Amom, a gomilanje Ame neminovno dovodi do pojave bolesti. Dakle, nepravilna probava i toksini tj. Ama, uzrok su svih bolesti, a pravilna vatrena metabolička energija probave tj. Agni, omogućava oslobađanje tijela od Ame, odnosno toksina. Ona pretvara gustu, fizičku materiju hrane u suptilnije oblike energije. Stoga se od dobro probavljene hrane ne osjećamo samo fizički dobro i zdravo, već se taj osjećaj odražava na svim razinama našeg bića", objasnila je Senka Kušer Mijić i navela praktične Ayurvedske savjete za dobar rad probave.

14 ayurvedskih savjeta za zdravu probavu

 • Jednostavna, ali vrlo učinkovita ayurvedska praksa je konzumiranje malog komadića svježega đumbira s nekoliko kapi limunova soka ili soli, neposredno prije jela.
 • Osim moćnog đumbira, radu probavne vatre pomažu i papar, crvena paprika, kumin, kardamom. Ti začini također potiču lučenje sline i probavnih enzima u želucu i crijevima što pomaže pravilnom probavljanju i općenito radu probavnog sustava, a rezultat je osjećaj lakoće i izostanak umora nakon obroka.
 • Začinsko bilje poput korijandra, limunske trave, majčine dušice, ružmarina.
 • Koromač je najbolji saveznik u sprečavanju nadutosti i plinova. Ako imaš priliku, nabavi sjeme koromača i prožvači ga.
 • Dajte uvijek prednost kuhanoj hrani u odnosu na sirovu. Kuhani obrok je lakše probavljiv pa manje utječe na pojavu toksina u tijelu.
 • Svako jutro popijte čašu tople vode s dodatkom par kapi iscijeđenog svježeg limuna ili limete
 • Pij čaj od đumbira (osobe predominantne ili povećane pitta doshe, trebaju smanjiti njegovu konzumaciju u vrijeme ljetnih mjeseci).
 • Jedi najveći obrok u podne kada je probavna vatra, usklađena s prirodnom snagom Sunca.
 • Izbjegavaj piti hladne ili ledene napitke.
 • Jedi voće odvojeno od druge hrane (pola sata prije ili 2 sata poslije obroka).
 • Desert pojedi za sat ili dva nakon obroka
 • Dobro sažvači hranu
 • Izbjegavajte jesti staru, ustajalu i podgrijanu hranu.
 • Koristite ghee prilikom kuhanja bez obzira na to kojem konstitucijskom tipu pripadaš.

Senka Kušer-Mijić, ayurvedska terapeutkinja i intuitivna dijagnostičarka radi Ayurvedske konzultacije, određuje doshe, pulsnu i intuitivnu dijagnostiku, vrši savjetovanje o prehrani. Prijave i više informacija potraži na internetskoj stranici ayurveda4you

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.