Zdravlje Simptomi i pomoć 01. ožujka 2019.

Simptomi i mjere prevencije dijabetesa tipa 2

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski savez dijabetičkih udruga obilježio je Tjedan svjesnosti o dijabetesu kroz usvajanje zdravih životnih navika, od 25. veljače do 01. ožujka. Donosimo ti glavne preporuke kako izbjeći posljedice ove razarajuće bolesti koja je u sve većem porastu.

Još danas građani mogu obaviti besplatne preglede u prostorijama Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u Ilici 48/II, Zagreb. Moći će izmjeriti razinu šećera u krvi, krvni tlak i ITM (analiza tjelesnog sastava), a osim navedenih mjerenja moći će dobiti savjete stručnjaka iz različitih područja vezanih uz šećernu bolest i preuzeti potrebne edukativne materijale za bolje razumijevanje te kronične bolesti. Pogledaj raspored

Dijabetes tipa 2 često nastaje nakon četrdesete godine života

Sindrom Zapadnog svijeta "Dijabetes tipa 2 nastaje zbog oštećene tolerancije za glukozu, organizam luči sve više inzulina, gušterača se vremenom iscrpljuje i lučenje inzulina se smanjuje, što na kraju dovodi do razvoja šećerne bolesti. Povezan je sa životnim navikama i zadobiva svojstva epidemije u Zapadnom svijetu, iako je riječ o nezaraznoj bolesti. Prekomjerna tjelesna težina, pretjerani unos ugljikohidrata i masnoća, te nedovoljna tjelesna aktivnost, sve to može 'pomoći' nastanku dijabetesa. Dijabetes tipa 2 se nažalost otkriva relativno kasno kad se već pojave određene komplikacije.
 
 
Često se javlja nakon 40. godine života, čemu pogoduje nakupljanje masnog tkiva u području trbuha koje se dovodi u vezu s inzulinskom rezistencijom", objasnila je Tanja Pekez Pavliško dr. med. Osobe čiji su rođaci u prvom koljenu bili dijabetičari izloženi su 40 postotnom riziku tijekom života. Pušači su podložniji šećernoj bolesti tipa 2 i njegovim komplikacijama.
 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Oboljeli od dijabetesa skloniji su gljivičnim infekcijama noktiju

Simptomi:

Bolest obično počinje postupno i napreduje polagano, a simptomi se ne moraju pojaviti godinama, čak desetljećima. Kod je bolest već uznapredovala javljaju se sljedeći simptomi:
  • Prekomjerna žeđ
  • Pojačano mokrenje
  • Umor
  • Zamagljen vid
  • Gubitak težine
  • Kod žena su česte vaginalne gljivične infekcije
  • Promjene na desnima
  • Trnci i žarenje u ekstremitetima
Možda te zanima... Jesu li inzulinska rezistencija i predijabetes isto? Zdravlje

Prevencija

  • Jedi manje masnoća tip prehrane može utjecati na to hoćeš li oboljeti ili ne. Znanstveno je dokazano da namirnice s visokim sadržajem biljnih vlakana i niskim glikemijskim indeksom (GI) – što znači da sporo oslobađaju šećer, kao što su povrće, mahunarke i integralne žitarice – mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2 čak za tri puta.
  • Uključi u prehranu namirnice bogate monozasićenim masnoćama, koje olakšavaju kontroliranje razine glukoze u krvi.
  • Smanji unos alkohola i sokova i pridržavaj se preporučene količine na tjednoj razini.
  • Spavaj dovoljno, spavanje tijekom poslijepodneva više šteti nego koristi, jer može narušiti normalnu dinamiku noćnog sna, što se navodi kao čimbenik povećanja rizika od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su utvrdili da su osobe koje redovito spavaju tijekom dana izložene većem riziku od dijabetesa za 26%, jer buđenje iz kratkog sna aktivira hormone koji narušavaju djelovanje inzulina.
Možda te zanima... Neprimjetni znakovi dijabetesa na tvom tijelu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.