Zdravlje Simptomi i pomoć 20. rujna 2017.

Šesnaestogodišnja djevojka umrla od sindroma Matovilke, evo o čemu se radi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svijet je obišla vijest o tragičnoj smrti mlade Britanke, koja je preminula od posljedica bolesti zvane sindrom Matovilke. Naizgled bezazlena navika jedenja kose, ovu je djevojku koštala života. Otkrivamo što je ova bolest, kako prepoznati simptome i time reagirati na vrijeme.

Britanska tinejdžerka Jasmine Beever izgubila je život u 16. godini povodom skoro pa bizarnog sindroma Matovilke.

Što je sindrom Matovilke?

Ovo je naziv iznimno rijetku bolest zbog koje osobe koje pate od nje jedu vlastitu kosu dok se ona ne zapetlja u kuglu i ostavi 'repove' duž crijeva. Ovaj poremećaj je ekstremni oblik trihofagije, kompulzivnog jedenja kose. Kreće se od grickanja vrhova kose dok to polako ne preraste u gutanje  Kako ljudski organizam nije sposoban probavljati kosu, situacija je rješiva jedino operacijom, ako se na vrijeme reagira na nju. Bolest se liječi i na psihološkoj razini, jer je povezana s opsesivno kompulzivnim poremećajem

Ruke-Pranje Možda te zanima... Prepoznaj opsesivno kompulzivnu osobu! Zdravlje

Neizbježno je povezana i sa trihotilomanijom, poremećajem kontrole impulsa karakteriziranim nemogućnošću susprezanja nagona/impulsa za čupanjem vlastite kose. No, oboljeli ne moraju nužno čupati kosu, dovoljno je samo da je žvakanjem unose u organizam.

Kako prepoznati simptome?

Jasmine se povjerila prijateljici kako jede i guta i svoju kosu. Jedan dan, početkom rujna, joj je pozlilo na nastavi i puštena je doma. No, situacija se ubrzo pogoršala, Jasmine su prebacili Hitnom pomoći u bolnicu, gdje joj doktori više nisu mogli pomoći. 

U ovom slučaju bitno je brzo reagirati ako sama ovo radiš ili ti se netko povjeri o svojoj "sramotnoj" navici

Krajnja posljedica sindroma Matovilke, od koje je Jasmine preminula, bio je peritonitis, upala potrbušnice ili peritoneuma, čije je djelovanje zakazalo od pritiska pojedenih dlaka. U njenom abdomenu pronađeno je inficirano klupko kose, koje se pretvorilo u ogroman čir. Kada je on eksplodirao, oštetio je ostatak organa i time zaustavio sve životne funkcije u njenom tijelu. 

Potresena obitelj mlade Jasmin uputila je svima poruku da na vrijeme reagiraju ako primijete simptome ovog poremećaja kod sebe ili drugih u svojoj okolini, jer i minute u ovom slučaju mogu značiti puno. 

Možda te zanima... Dirljivo pismo djevojke koja se oporavlja od bulimije Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.