Hrana 02. lipnja 2021.

Dirljivo pismo djevojke koja se oporavlja od bulimije

Foto: Guliver/Shutterstock Žena piše
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnje vrijeme, a pogotovo nakon pandemije koronavirusom svjedoci smo sve veće prisutnosti različitih oblika poremećaja u prehrani, rekla je jutros u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović iz Centra za poremećaje hranjenja BEA . Iznimno je važno podignuti svijest o njima te konstantno ukazivati na njihove posljedice.

Donosimo pismo koje je djevojka Sara napisala o poremećaju hranjenja od kojeg se oporavlja. Mlade djevojke su nažalost najčešće žrtve poremećaja u prehrani, a iznimno je važno ukazati na njihovu borbu, otvoreno razgovarati o poremećajima te pronaći rješenje tog ozbiljnog problema.

Riješi test i saznaj patiš li od opsesije zdravom hranom.

Ako imaš neki od poremećaja hranjenja posjeti stranice centra BEA gdje možeš pronaći i informacije i podršku.

Dragi poremećaju hranjenja,

na početku ti se želim zahvaliti. Hvala ti što si mi bio prijatelj. Najbolji prijatelj. Više od toga- moja druga polovica. Hvala ti što si činio da se osjećam sigurno – pomogao si da mi postane ugodno. Hvala ti što si mi pomogao da prođem kroz svoja najmračnija vremena. Učinio si da bol prestane i voljela sam te zbog toga. Bio si tu zbog mene cijeli dan, svaki dan. Ako sam te trebala da ugasiš emociju ili da me utješiš u teškoj situaciji, uvijek si znao i uvijek si bio tu.

Kad sam provodila vrijeme s tobom, ništa drugo nije bilo važno. Nisam se morala brinuti hoću li biti dovoljno dobra za tebe. Bilo je sjajno. Voljela sam to. Nisam marila što si me učinio odvratnom. Nisam marila što si od mene učinio kompulzivnu lažljivicu prema vršnjacima. I posebno nisam marila što mi nisi dozvolio da ikome kažem o tebi. Nisam marila jer si mi davao sve što sam trebala pa sam ti bila vjerna. Znala sam da me nitko neće razumjeti kao što me ti razumiješ. 

Mrzim to priznati, no ne samo da mi služiš, nego me i ranjavaš. I dalje te želim, ali oboje znamo da me je vrijeme provedeno s tobom puno koštalo. Pokušala sam prekinuti s tobom bezbroj puta, sjećaš se? Dosta mi te je jer sam ja dovoljna. Donijela sam odluku da ću krenuti dalje i pustiti te. Ovo će biti težak pomak, ali sam odlučna u prekidanju našeg zlostavljajućeg odnosa.

Možda ću pasti na tvoj glas, ali ne odustajem od borbe dok ne budem jača od tebe. Borim da se da budem slobodna od tvojih zapovijedi. Borim se jer zaslužujem više nego mi ti možeš ponuditi. Zaslužujem više nego što se glasovi u mojoj glavi deru kada pogriješim. Zaslužujem više od kratkog bijega k tebi kada imam loš dan. Zaslužujem više od zatrpavanja svojih osjećaja hranom. Zaslužujem više od uništavanja svoje unutrašnjosti sljedeći te u kupaonicu jer si mi šapnuo na uho da trebam otpustiti svoje emocije povraćanjem. Ili zato što si mi šapnuo da sam pojela previše.

Ponudio si mi samo pakao. Smijem osjetiti sve emocije: uključujući i loše kako bih mogla osjetiti i dobre. Smijem osjetiti i sreću koju mi nikada nisi dozvolio da osjetim, manipulirao si govoreći da ću biti najsretnija ako budem s tobom. Učinio si da se osjećam umorno, slabo, nemotivirano. Znam da ću se suočavati s tvojim primamljivim riječima koje će me opet pokušati osvojiti, ali učim o svom iskrenom i predivnom JA. Tvoj glas će polako utihnuti kako će moja snaga i želja za ispunjenim životom rasti.

Srdačno, Sara - koja više nije tvoja žrtva

Izvor: Eating Recovery Center

Prvi korak do emotivnog zadovoljstva je osvještavanje osjećaja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.