Zdravlje 04. travnja 2012.

Savjeti za zdrave i sretne zube

Zub1I
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O zdravlju svojih zubi i usne šupljine stalno trebaš voditi računa, no pojačan oprez i kontrola potrebni su za vrijeme trudnoće i menopauze. Naime, tada je veći rizik od specifičnih oboljenja, a više o tome otkriva ti dr. dentalne medicine, Dean Cekić

Iako se često misli kako je oralna higijena nešto što se samo po sebi razumije i ne pridaje joj se osobita pažnja, realnost pokazuje da ne pridavanje adekvatne pažnje zdravlju zubi i usne šupljine, drastično utječe na kvalitetu života ljudi. Ženski zubi ne razlikuju se od muških te nisu osjetljiviji u odnosu na muške zube. Ipak, postoje neke specifičnosti ženskog oralnog zdravlja, a tiču se dva razdoblja života - trudnoće i menopauze.

Razgovarali smo s Deanom Cekićem, dr. dentalne medicine, koji je ukazao na specifičnosti ženskog oralnog zdravlja.

Trudnoća zahtijeva češće stomatološke preglede

'U trudnoći zbog hormonalnih promjena dolazi do zadebljanja sluznice usne šupljine, pa se češće javljaju krvarenja zubnog mesa. Jutarnja povraćanja također negativno utječu na zdravlje zubi jer se povećava kiselost u ustima i rastapa caklina', objašnjava dr. Cekić. 

Buduće majke trebaju pojačati preventivnu terapiju i češće dolaziti na preglede kako bi se pojava karijesa spriječila na vrijeme. 'Uobičajeno je na stomatološke preglede dolaziti jednom u šest mjeseci, no trudnicama se preporuča da stomatologa posjete svaka tri mjeseca', kaže dr. Cekić.

I menopauza je specifično razdoblje u životu žene, kada je zdravlje zubi u pitanju. 'Zbog specifičnih hormonalnih promjena u organizmu, dolazi do atrofije sluznice - ona postaje tanja i osjetljivija.  Kod žena koje prolaze kroz menopauzu može se javiti i sindrom pečenja usta koji se očituju osjećajem pečenja sluznice usne šupljine, osobito jezika, usnica, nepca ili cijele usne šupljine', dodaje.

Izbjegavaj kiselo i ljuto

Negativne posljedice menopauze mogu se spriječiti izbjegavanjem namirnica koje uzrokuju pečenje usta. Iako se kod svake ženske osobe može raditi o različitim namirnicama, pečenje usta najčešće izaziva kisela i ljuta hrana.

'Djevojke i žene koje boluju od bulimije također mogu imati problema sa zdravljem zubi. Slično kao kod trudnoće, zbog učestalog povraćanja dolazi do povećane kiselosti te erozije zubne cakline. Na zdravlje zubi negativno utječe i gastroezofagalni refluks (GERB) kada zbog povrata želučane kiseline također može nastati erozija zubne cakline', upozorava naš sugovornik.

GERB nije vezan isključivo uz žensku populaciju, dok se bulimija češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Estetika zubi

Postupak izbjeljivanja zubi ne preporuča se prije punoljetnosti osobe, a praksa je pokazala kako se na izbjeljivanje zubi češće odlučuju žene nego muškarci.

'U trudnoći i za vrijeme dojenja ovaj postupak nije poželjno obavljati, jer se još uvijek ne zna djeluje li štetno. Općenito možemo reći da se tijekom ovog razdoblja ženskog života ne preporuča raditi zahvate koji nisu nužni', govori dr. Cekić.

I aparatiće za zube, prema iskustvu dr. Cekića, češće nose žene nego muškarci, pa se nameće zaključak kako je estetika u tom smislu važnija ženskom spolu. Ortodontski aparati se mogu nositi cijeli život, a u odrasloj dobi jedino rješenje za izravnavanje zubi je fiskni aparatić.

Savjeti za zdrave zube

Pročitaj savjete dr. Cekića za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine:

  • Oralnu higijenu treba održavati najmanje dva puta dnevno, u razmaku od 12 sati (jer se tada počinje javljati patološka koncentracija karijesa)
  • Četkica za zube treba biti mekana. Ako imaš električnu četkicu, a ne ručnu - dobro je da je ona i ultrazvučna jer dodatno razbija zubni plak.
  • Koristi interdentalnu četkicu koja čisti međuzubne prostora, jer četkica ne očisti oko 40 posto površine zubi
  • Tamo gdje ne pomaže interndentalna čestkica, pomoći će zubni konac ili tuševi za usta koji interdentalne prostore čiste jaim mlazom vode. Ipak, pripazi kako se ne bi ozlijedila zubnim koncem!
  • Redovito posjećuj stomatologa i kada je potrebno, napravi čišćenje zubi.

Ako imaš problema sa zdravljem zubi ili te zanima kako pravilno održavati oralnu higijenu, za savjet pitaj doktora dentalne medicine Deana Cekića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.