Zdravlje 23. ožujka 2023.

SAD-om se širi smrtonosna gljivična infekcija otporna na antifungalne lijekove

Foto: shutterstock Infekcija gljivicom Candida auris velikom se brzinom širi Sjedinjenim Američkim Državama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za zdrave ljude infekcija ovom gljivicom ne predstavlja prijetnju, no može biti smrtonosna kod onih koji već imaju zdravstvenih problema.

Prema izvješću Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), infekcija gljivicom Candida auris velikom se brzinom širi Sjedinjenim Američkim Državama. Ova vrsta infekcije koja se prvi put pojavila u Japanu 2009. godine je otporna na većinu antifungalnih lijekova, a može dovesti do smrti kod osoba koje već imaju oslabljen imunosni sustav drugim zdravstvenim problemima iako nije opasna za zdrave osobe, navodi NBC.

CDC je izvijestio da je od 28. veljače 2022. godine zabilježeno ukupno 1802 slučaja ove infekcije u SAD-u, a od toga je čak 447 smrtnih slučajeva. Gljivica Candida auris je zabilježena u 44 savezne države, a najviše slučajeva je zabilježeno u New Yorku, New Jerseyu i Illinoisu. Najčešće se javlja u bolničkim okruženjima, posebno kod pacijenata s oslabljenim imunološkim sustavom kao što su pacijenti na respiratoru te starije osobe.

Jedan od razloga zbog kojih je teško kontrolirati širenje ove infekcije je taj što se Candida auris može prilagoditi različitim uvjetima i preživjeti na raznim površinama u zdravstvenim ustanovama. CDC preporučuje bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama da poduzmu mjere za kontrolu širenja Candida auris infekcija, uključujući praćenje i izvještavanje o slučajevima, primjenu stroge higijene ruku, dezinfekciju opreme i površina te ograničavanje uporabe antibiotika i antifungalnih lijekova. Također, važno je educirati osoblje i pacijente o simptomima i načinima prevencije infekcije.

Porast slučajeva bilježe i druge zemlje iako ova vrsta zaraze nije zabilježena kod nas, dobro je biti na oprezu i redovito prati ruke te održavati pravilnu higijenu.
 

Možda te zanima... Razlika između gljivične infekcije i osipa ispod pazuha Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.