Zdravlje Simptomi i pomoć 07. srpnja 2022.

Razlika između gljivične infekcije i osipa ispod pazuha

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gljivične infekcije najčešće se povezuju s vaginalnim infekcijama, ali mnogi ne znaju da je moguće dobiti i gljivičnu infekciju na području pazuha. I žene i muškarci imaju jednake šanse dobiti takvu infekciju.

Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na odjelu dermatologije u Mount Sinai koji je doktorirao medicinu, za HuffPost objasnio je što je gljivična infekcija pazuha i kako nastaje.

"Gljivična infekcija pazuha izgleda drukčije nego ono na što žene prvo pomisle kada čuju da se radi o gljivičnoj infekciji, a to je vaginalna gljivična infekcija. Gljivice su, naime, vrsta gljive dok je candida vrsta gljivica koje najčešće uzrokuju stanja poput intertriga, dok ostali tipovi gljiva izgledaju kao lišajevi", rekao je Zeichner.

stopala Možda te zanima... Prolaze li gljivice same od sebe i kako spriječiti infekciju? Zdravlje

"Postoje uvjeti koji su više slični površinskim infekcijama uzrokovanim gljivama koje ne bi trebale biti tamo - poput pazuha", dodao je. Gljivična infekcija pazuha izaziva crvenilo na koži. Karakteristike koje se pojavljuju na koži nazivaju se "satelitskim lezijama" - pojavljuju se u sredini, točno na pregibu, a oko njega crvene točkice koje izgledaju kao maleni "sateliti".

Gljivična infekcija pazuha pojavljuje se najčešće ljeti kada je zrak vruć i vlažan, a vlagu upijaju pregibi na koži. To stvara idealnu okolinu za stvaranje gljivica. Gljivične infekcije su češća pojava na području ispod grudi, naročito kod žena s većim grudima, ili na području prepona.

Gljivičnu infekciju pazuha možeš liječiti s antifungalnom kremom, primjerice klotrimazolom, a infekcija bi trebala nestati nakon nekoliko dana. Ako ne prođe, svakako posjeti svog dermatologa unutar jednog do dva tjedna.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.