Zdravlje Simptomi i pomoć 28. veljače 2017.

Rehidracijske vs izotonične otopine - kada ih i kako koristiti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rehidracijske otopine su razvijene kao zamjena za intravenozno liječenje kod dehidracije. Namijenjene su nadoknadi većih gubitaka tekućine i elektrolita uslijed proljeva ili povraćanja, a mogu se nabaviti u ljekarnama bez recepta.

Napitke općenito možemo podijeliti u 3 kategorije: izotonične, hipotonične i hipertonične napitke. Izotonični su oni napitci koji imaju jednaku koncentraciju otopljenih čestica kao krvna plazma.

Hipertonična otopina (npr. voćni sok) ima višu koncentraciju dok hipotonična otopina ima nižu koncentraciju otopljenih čestica u usporedbi s krvnom plazmom (npr. voda).

Čajevi protiv dijareje

Sportski napitci kombinacija su vode, ugljikohidrata i elektrolita i najčešće su izotonični ili hipertonični. Sportski napitci služe za nadoknadu izgubljene tekućine, a osim vode sadrže ugljikohidrate i elektrolite jer je upijanje vode u crijevima povezano s istodobnim transportom glukoze i natrija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hipotonični napitci se najbrže apsorbiraju, dok se hipertonični sportski napitci apsorbiraju najsporije i sadrže viši udio ugljikohidrata koji služe i kao nadoknada energije.

Sastav rehidracijskih otopina

Oralne rehidracijske otopine (ORS) i sportski napitci razlikuju se po sastavu i osmolarnosti. Rehidracijske otopine pripremaju se miješanjem soli s vodom, a rehidracijske soli u svom sastavu sadrže glukozu, natrijev citrat, natrijev klorid i kalijev klorid, a mogu sadržavati i cink i probiotike.

ORS nije isto što i izotonični napitci

Rehidracijske otopine su hipotonične. Za razliku od sportskih napitaka, ORS otopine sadrže i klorid koji je potreban za potpuni učinak transporta glukoze i natrija.

Također sadrže idealan omjer glukoze i natrija kako ne bi došlo do još većeg gubitka natrija. Naime, tijekom težih proljeva može doći do ozbiljnog gubitka natrija odnosno hiponatrijemije koja može biti opasna po život. Dio natrija je i u obliku citrata za još bolju apsorpciju. Udio glukoze je niži, a udio kalija i natrija je viši nego u sportskim napitcima.

Kada i kako piti rehidracijske otopine?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Rehidracijske otopine daju se u svrhu proljeva kako bi olakšale apsorpciju vode u crijevima. Natrij i manja količina glukoze u crijevima surađujuza bolju apsorpciju vode. Za glukozu se veže natrij i tako prijeđe iz crijeva u krvotok. Zbog osmotskog tlaka voda će ih pratiti i ući u krvotok.

Brz oporavak od proljeva i povraćanja

Oralne rehidracijske soli mogu se nabaviti u ljekarni bez recepta u obliku praška od kojeg se pripremi otopina, a radi se o hrani za posebne medicinske potrebe. Mogu sadržavati i dodatak probiotika za bržu obnovu crijevne flore ili cink za kojeg se vjeruje kako može ubrzati oporavak.

ORS iz kućne radinosti

Rehidracijski napitci mogu se pripremiti kod kuće, ali takvi kućni pripravci nisu sigurni pa se tako djeci preporučuje davati isključivo bezreceptne standardizirane oralne rehidracijske otopine iz ljekarne.

No, rehidracijska otopina za odrasle može se napraviti od litre prokuhane i ohlađene vode uz dodatak 6 žličica šećera i pola žličice soli.

Treba li mi ORS nakon treninga?

Nakon sportske aktivnosti, pogotovo kod rekreativaca, nije nužno primjenjivati specijalne napitke. Ako tjelesna aktivnost ne traje dulje od 75 minuta tada je najbolji izbor za hidrataciju čista voda.

No, kod duljih i napornih aktivnosti sugerira se konzumirati sportske napitke. Osim industrijskih napitaka, dostupan nam je i sportski napitak iz prirode, a radi se o kokosovoj vodi. Stoga, ako trčiš maraton svakako ima smisla posegnuti za sportskim napicima.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

S druge strane, ukoliko par puta tjedno trčiš po 5 kilometara tada je za tebe pravi izbor čista voda. Nakon sportske aktivnosti mogu se koristiti sve vrste napitaka, glavni cilj je nadoknaditi izgubljenu tekućinu, a pametnim obrokom mogu se unijeti i izgubljeni minerali.

Kod crijevnih viroza s proljevima preporučuje se koristiti oralne rehidracijske otopine, a konzumiranje napitaka s visokim udjelom elektrolita i glukoze može pogoršati stanje.

Kada i koliko vode trebaš piti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.