Zdravlje 02. studenoga 2021.

Rak ne čeka kraj pandemije: Nemoj propuštati preglede jer rano otkrivanje spašava život!

Dojke
Foto: shutterstock Mamografija je rendgensko snimanje dojki s niskim dozama x-zraka kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj se bilježi pad smrtnosti od raka dojke, ali i dalje je na drugom mjestu zemalja u Europi. Stoga je u doba pandemije važnije nego ikad naglašavati da redoviti pregledi omogućuju rano otkrivanje i liječenje raka.

Više od milijun slučajeva raka u Europi moglo bi ostati nedijagnosticirano zbog pandemije uzrokovane Covid-19, objavila je organizacija European Cancer Organisation. Zbog toga je pokrenuta kampanja Time to Act, kojom se poziva javnost, pacijente oboljele od raka, zaposlene u zdravstvu, ali i zakonodavce da i dalje treba nastaviti borbu protiv raka, unatoč tome što pandemija još traje.

Više od milijun nedijagnosticiranih slučajeva raka u Europi

Od proljeća 2020. kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju uzrokovanu Covid-19, i u našoj zemlji zabilježen je pad od 51 posto prijema u bolnicama, a European Cancer Organisation predstavio je i Time to Act Croatia, u sklopu čije službene web stranice predstavljeni su mnogi zabrinjavajući podaci.

Naime, više od milijun slučajeva raka u Europi moglo bi ostati nedijagnosticirano zbog Covid-19. Još jednom je naglašeno da redoviti pregledi omogućuju rano otkrivanje i liječenje raka. 

Jedan od pet pacijenata s rakom u Europi još uvijek nema mogućnost za operaciju ili kemoterapiju koja im je potrebna. Sve one koji smatraju da im je tretman bio ugrožen na bilo koji način, poziva se da se odmah obrate svom liječniku.

Još jedan zaključak je i da je Covid-19 otkrio značajne nedostatke u našim zdravstvenim sustavima. 100 milijuna dijagnostičkih testova nije provedeno u Europi tijekom pandemije. Također ističe se i da su potrebne su tehnološke inovacije kako bismo podržali radnu snagu nakon pandemije.

Ne dopusti da te Covid-19 spriječi u borbi protiv raka

"Unatoč pandemiji, nastavak liječenja raka je važan. Zapamtite - to je vaš život. Vaš liječnik je tu da vam pomogne, a službe za borbu protiv raka ostaju otvorene. Nastavite sa svojim pregledima i planirajte nove. Ako ne djelujemo sada, Covid-19 će nesumnjivo izazvati buduću epidemiju raka. Milijun slučajeva raka u Europi nije dijagnosticirano zbog Covid-19. Ne dopustite da rak postane zaboravljen u vrijeme borbe protiv pandemije Covid-19", poruka je Time to Act Croatia, a povodom kampanje i pod sloganom "Ne dopustite da Vas Covid-19 spriječi u borbi protiv raka!" i jasnih poruka #VrijemeJeZaAkciju i #OdlučnoProtivRaka bila je organizirana i virtualna konferencija.

 | Author: Time to Act Foto: Time to Act

"Rak ne čeka da pandemija prođe i može pogoditi svakog od nas. Nažalost, svaki treći stanovnik Republike Hrvatske oboljet će od raka. Svake godine dijagnosticira se više od 24 000 novooboljelih, a procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj živi 170 000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka. Uzimajući u obzir da rak zahvaća i živote članova obitelji, dolazimo do brojke od 850 000 hrvatskih građana čiji su svakodnevni životi izravno ili neizravno pogođeni rakom. To je gotovo 20% našeg društva! Zbog toga smo odlučno djelovali, unatoč pandemiji, jer nam podaci nisu dali luksuz čekanja!", izjavio je ministar zdravstva Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vili Beroš na otvaranju virtualne konferencije u organizaciji European Cancer Organisation uz Health Hub HR - Point of Connection in Healthcare kao lokalnog partnera.

Republika Hrvatska je uz politički konsenzus usvojila Nacionalni strateški okvir protiv raka. Onkologija je uvrštena u Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026., čime se predviđa povećati stopu preživljavanja raka s 46 na 51%, a to znači spašavanje gotovo 115 000 godina života!

Rak dojke | Author: shutterstock Foto: shutterstock Cilj programa je otkrivanje raka u najranijim fazama, prije nego što se napipaju kvržice i kada je izlječenje vjerojatnije.

Pad smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj: Rano otkrivanje spašava živote

Rak dojke najčešći je tumor kod žena, a u Hrvatskoj će oboljeti svaka deseta žena. Sve je veći broj žena mlađe dobi pa čak i mlađih od 30 godina. Kako ne postoji način da se bolest spriječi, jedini cilj je otkriti je u početnoj fazi jer kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva.

Redoviti pregledi, počevši od samopregleda, pa preko kliničkog pregleda (palpacije) do mamografije, ultrazvuka dojki, citopunkcije te core biopsije (punkcija ‘debljom’ iglom) od ključne su važnosti u prevenciji ove zloćudne bolesti. Kako kampanje i stalni medijski pozivi žena na redovite samopreglede i preglede kod liječnika imaju učinka, pokazuje i podatak da se u našoj zemlji već petu godinu zaredom bilježi pad smrtnosti od raka dojke (25 posto). A pogotovo sada kada pandemija još uvijek traje, potrebno je i dalje raditi na tome da se bilo kakve zloćudne promjene otkriju na vrijeme i omogućiti brz i rani početak liječenja i tako spasiti živote.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.