Zdravlje Sklopi #Pinkypromiss- obećanje koje život znači! 03. studenoga 2022.

Rak dojke i menopauza: Preporučuje li se uzimanje hormona?

Foto: shutterstock Hormonska nadomjesna terapija može pružiti olakšanje od simptoma menopauze

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sama menopauza nije povezana s povećanim rizikom od razvoja raka. Međutim, vjerojatnost za dobivanje mnogih vrsta raka, uključujući rak dojke, raste s godinama. Preko devet milijuna osoba koje su preživjele rak dojke diljem svijeta pati od narušene kvalitete života što se može pripisati simptomima menopauze povezanim s manjkom estrogena i nuspojavama terapije raka. Istraživanja o sigurnosti uzimanja hormonske nadomjesne terapije za menopauzu za žene koje su imale rak dojke dvojbena su.

"Hormonska nadomjesna terapija (hormone replacement therapy HRT) vrlo je učinkovita u upravljanju simptomima menopauze u općoj populaciji i u osoba koje su preživjele rak dojke. Međutim, zabrinutost zbog ponovnog pojavljivanja raka dojke kao posljedice hormonske terapije sprječava mnoge onkologe da koriste ovaj pristup u upravljanju simptomima. Dokazi iz randomiziranih ispitivanja, opservacijskih studija i met-analiza o utjecaju hormonske nadomjesne terapije na recidiv i preživljenje raka dojke i dalje su kontroverzni.

Klimakterijski simptomi u osoba koje su preživjele rak dojke trebaju biti razgraničeni prema vrsti i težini radi metodičnog liječenja. Promjene načina života učinkovite su za blage simptome, dok se nehormonski farmaceutski pristupi mogu koristiti kao terapija druge linije za kontrolu valunga, vulvo-vaginalne atrofije, artralgije, promjena raspoloženja, poremećaja spavanja i depresije. Dokazi ne pokazuju da je hormonska nadomjesna terapija kontraindicirani pristup za te bolesnice; informirani pristanak i zajedničko donošenje odluka razuman je pristup za korištenje spomenute terapije u osoba koje su preživjele simptomatski rak dojke", piše National Library of Medicine.

"Objavljene studije o riziku od raka dojke koji je povezan s različitim vrstama hormonske nadomjesne terapije za žene u menopauzi nedosljedne su, s ograničenim informacijama o dugoročnim učincima", navodi The Lancet u članku gdje objedinjuje epidemiološke dokaze, objavljene i neobjavljene, o tim povezanostima.

WebMD navodi da dokazi upućuju na to da što su žene dulje izložene ženskim hormonima (bilo da ih proizvodi tijelo, bilo da se uzimaju kao lijek ili preko flastera), to je veća vjerojatnost da će razviti rak dojke. Hormonska nadomjesna terapija može se dati ženama u postmenopauzi koje imaju simptome menopauze. Što su žene dulje na hormonski nadomjesnoj terapiji s kombinacijom estrogena i progestina, to su veće šanse da im se dijagnosticira rak dojke. Nije jasno povećava li hormonska nadomjesna terapija bazirana samo na estrogenu rizik od raka dojke. Ta terapija se ponekad propisuje ženama koje su imale histerektomiju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Dobro osmišljeno kliničko ispitivanje (studija HABITS) otkrilo je da su osobe koje su preživjele rak dojke koje su uzimale hormonsku nadomjesnu terapiju u menopauzi imale mnogo veću vjerojatnost da će razviti novi ili rekurentni rak dojke (rak koji se vraća nakon liječenja) od žena koje nisu uzimale te hormone. Zbog toga liječnici općenito ne preporučuju hormonsku nadomjesnu terapiju, ako je žena prethodno bila liječena od raka dojke", navodi American Cancer Society.

Sklopi #pinkypromiss obećanje koje život znači!

Kako olakšati simptome menopauze bez uzimanja hormonske nadomjesne terapije?

Žene koje imaju izražene simptome menopauze poput naleta vrućine (valunzi), znojenja, nesanice i ostalih simptoma trebale bi porazgovarati s liječnikom i vidjeti što im on može predložiti za ublažavanje simptoma. Neke od metoda koje ćemo navesti mogu biti od pomoći:

  • Održavanje optimalne tjelesne težine
  • Zdrava i uravnotežena prehrane, poput mediteranske
  • Redovita tjelovježba, tehnike opuštanja i psihoterapija
  • Lijekovi koji ne sadrže hormone, poput anksiolitika ili antidepresiva ako je potrebno, lijekovi za regulaciju krvnog tlaka te lijekovi za  kontrolu preaktivnog mjehura. Sve navedene lijekove treba na temelju dijagnoze prepisati liječnik. Treba naglasiti i da navedeni lijekovi mogu oslabiti djelovanje lijekova za rak o čemu posebno treba voditi računa.
  • Sredstva protiv vaginalne suhoće poput lubrikanata, gelova ili tretmana laserom.

#Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju su pokrenuli miss7 portali uz podršku Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU i uz pokroviteljstvo Pfizera. Cilj je ove edukativne kampanje podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.