Zdravlje Simptomi i pomoć 26. veljače 2020.

Pušenjem 20 cigareta na dan tijekom 20 godina popušiš jedan automobil srednje snage!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj od 2003. godine obilježavamo Nacionalni dan nepušenja na prvi dan Korizme, s obzirom da je naša populacija većinski katoličke vjeroispovijesti te da je to razdoblje kada mnogi promišljaju o promjenama navika i odricanja od nečega u čemu uživaju.

 Na Nacionalni dan bez duhanskog dima, prema modelu koji se koristi diljem svijeta, potiču se pušači na prestanak pušenja na 24 sata kako bi uvidjeli da to nije neizvedivo te kako bi nastavili apstinirati.

Pušenje je najštetniji oblik uživanja duhana. U najvećem broju slučajeva riječ je o pravoj ovisnosti. Donosimo ti ulomak iz knjige "Liječnik vam savjetuje" dr. Ante Ljubičića iz Medicinske naklade gdje se navodi da dim cigarete sadržava na tisuće različitih kemijskih tvari od kojih je dosta njih kancerogeno.

Glavni među njima su nikotin, katran i ugljikov monoksid. Provjereno je da udisanje tih tvari uzrokuje ozbiljne bolesti poput raka grla i bronha, kardiovaskularne bolesti i niz drugih. Nije naodmet, uza sve to, spomenuti računicu da se uz pušenje 20 cigareta na dan tijekom 20 godina popuši i jedan automobil srednje snage.

Cigarete-Nikotin Možda te zanima... Pušenje trajno oštećuje tijelo - što se događa 30 godina poslije? Zdravlje

Skraćuje životni vijek

Epidemiološki podaci govore da u Hrvatskoj zbog pušenja svake godine umire oko 13.000 ljudi, u Europi oko 1,2 milijuna. Otprilike jedna polovica sadašnjih pušača umrijet će prije vremena zbog bolesti neposredno uzrokovane pušenjem. Hladna statistika otkriva da pušenje skraćuje životni vijek za oko 10 – 14 godina, a samo jedna cigareta za 7 minuta.

Cigarete_2 Možda te zanima... Žene su izloženije riziku od bolesti uzrokovanih pasivnim pušenjem Zdravlje

 

Najveći broj, oko 65 posto smrtnih slučajeva koji se povezuju s pušenjem, posljedica je bolesti srca (srčanog infarkta), karcinoma pluća i kroničnih plućnih bolesti, a preostalih 35 posto od moždanog udara, aneurizme aorte, karcinoma usne šupljine, grla i dr.

 | Author: Medicinska naklada Foto: Medicinska naklada

S pušenjem se, također, povezuje i niz drugih teških bolesti, potom neotpornost prema infekcijama, neplodnost, spontani pobačaji, prerana menopauza i dr.

I pasivno je pušenje povezano s istim rizikom nastanka malignih, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i kod aktivnih pušača. Zbog toga je sve više zemalja koje zakonski zabranjuju pušenje na radnome mjestu.

Kako nikotin djeluje

Nikotin se veže na specifične receptore u mozgu što dovodi do oslobađanja neurotransmitora dopamina koji izaziva doživljaj ugode i zadovoljstva. Kako je taj osjećaj kratkotrajan, mozak, odnosno njegov nagradni sustav koji ga memorira, razvija snažnu potrebu za ponavljanjem iste aktivnosti unedogled. I to je put prema nastanku ovisnosti. S druge strane, snižavanje razine nikotina dovodi do žudnje za pušenjem i simptoma ustezanja, što je glavna zapreka za prestanak pušenja.

Možda te zanima... Znanstvenici otkrivaju najbolji način kako prestati pušiti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.