Zdravlje 23. rujna 2016.

Pušenje trajno oštećuje tijelo - što se događa 30 godina poslije?

Cigarete-Nikotin
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najveće istraživanje dugoročnih učinaka pušenja na ljudski DNK pokazalo je da ovisnost o pušenju mijenja oko 7000 ljudskih gena, a neka oštećenja ostaju desetljećima nakon prestanka pušenja, prenosi Večernji.hr

Istraživači su istražili uzorke krvi 6000 ljudi i zaključili da pušenje trajno oštećuje ljudski genom.Iako se ljudsko tijelo počinje regenerirati nedugo nakon prestanka pušenja, metilacije DNK pokazale su da neke stanice ostaju oštećene i  tri desetljeća kasnije.

Tri su različita tipa pušača - što je u pozadini ovisnosti?

Neki od 7000 gena promijenjenih zbog pušenja dokaz su da odvikavanje nije jamstvo za izbjegavanje nekih bolesti koje uzrokuje pušenje, primjerice raka pluća i bolesti srca, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu American Heart Association's journal. 

Dugoročne posljedice za zdravlje

"Naše istraživanje ponudilo je dokaze da pušenje ima dugoročne posljedice na ljudsku molekularnu "mašineriju" i to dulje od 30 godina nakon prestanka pušenja'', rekao je voditelj istraživanja Roby Joehanes s harvardske medicinske škole u Bostonu. 

Dobra je vijest da se pet godina nakon prestanka pušenja metilacije vraćaju na razinu prije početka pušenja, objasnio je Joehanes.

Šokantno: što pušenje radi licu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.