Zdravlje Simptomi i pomoć 24. svibnja 2022.

Prvi slučaj majmunskih boginja u Sloveniji, neke zemlje uvele karantenu

majmunske boginje
Foto: shutterstock Od 13. svibnja prijavljena su 92 slučajeva majmunskih boginja u 12 država
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Sloveniji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, a glavni slovenski epidemiolog Mario Fafangel tvrdi kako je zdravstveno stanje pacijenta dobro.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) od 13. svibnja prijavljena su 92 slučajeva majmunskih boginja u 12 država, a danas se pojavio i jedan slučaj u susjednoj državi Sloveniji. Slovenski pacijent vratio se s putovanja na Kanarskim otocima u Španjolskoj, a slovenski epidemiolog Mario Fafangel tvrdi da je njegovo zdravstveno stanje dobro piše Večernji. Iako majmunske boginje nisu nepoznata bolest kao što je to bio covid, Fafangel smatra kako je i dalje nužan oprez. Zaraženi muškarac nije hospitaliziran što znači da se radi o blažem obliku majmunskih boginja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Španjolskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji je u razdoblju od 13. do 21. svibnja potvrđeno između 21 do 30 slučajeva. Situacija se razvija i WHO očekuje da će biti više identificiranih slučajeva majmunskih boginja kako se nadzor širi u neendemskim zemljama. 

Endemske zemlje majmunskih boginja su Benin, Kamerun, Srednjoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Gabon, Gana (identificirano samo kod životinja), Obala Bjelokosti, Liberija, Nigerija, Republika Kongo, Sijera Leone i Južni Sudan.

Majmunske boginje zasada češće kod muškaraca

Epidemiološka istraživanja su u tijeku, međutim kod prijavljenih slučajeva do sada se nije uspostavila veza s putovanjima u endemska područja. Na temelju trenutno dostupnih informacija, slučajevi su uglavnom, ali ne isključivo, identificirani među muškarcima. Bivši voditelj Odjela za hitne slučajeve u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, doktor David Heymann smatra kako je epidemiju majmunskih boginja u razvijenim zemljama uzrokovala seksualna aktivnost na dva nedavno održana rave tuluma u Španjolskoj i Belgiji piše The Associated Press. To označava značajno odstupanje od tipičnog obrasca širenja bolesti u središnjoj i zapadnoj Africi gdje su ljudi uglavnom zaraženi zbog kontakta s divljim glodavcima i primatima. "Seksualna aktivnost uključuje i intimni kontakt, koji bi, očekuje se, povećao šanse za prijenos bolesti, bez obzira na seksualnu orijentaciju osobe i sam način prijenosa", rekao je virolog Mike Skinner. Trenutni dostupni dokazi sugeriraju da su najviše ugroženi oni koji su imali bliski fizički kontakt s nekim tko je obolio od majmunskih boginja.

Karantena za zaražene u Belgiji

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obveznu 21-dnevnu karantenu za oboljele od majmunskih boginja jer su se slučajevi bolesti proširili diljem svijeta prenosi CNBC. Zdravstvene vlasti u Belgiji uvele su mjere prošli petak nakon što je u zemlji potvrđen treći slučaj, a od ponedjeljka je zemlja zabilježila četiri lokalna slučaja. Obvezne mjere primjenjuju se samo na pacijente s potvrđenom infekcijom. Bliski kontakti ne zahtijevaju samoizolaciju, ali se ohrabruju da ostanu na oprezu, osobito ako su u kontaktu s osobama slabijeg imunološkog sustava. 

U Ujedinjenom Kraljevstvu oni koji imaju visok rizik od zaraze bolesti trebaju u samoizolaciju na 21 dan. To uključuje kontakte u kućanstvu ili medicinske stručnjake koji su možda došli u kontakt sa zaraženim pacijentom. 

Možda te zanima... Majmunske boginje u Hrvatskoj: Simptomi i liječenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.