Zdravlje Simptomi i pomoć 24. lipnja 2022.

Majmunske boginje u Hrvatskoj: Simptomi i liječenje

Foto: shutterstock Osip od majmunskih boginja sličan je osipu od vodenih kozica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja. Vili Beroš, ministar zdravstva izjavio je da pacijent nije hospitaliziran budući da ima blage simptome te da je pušten na kućno liječenje uz detaljne upute o postupanju. Iz HZJZ-a za 24 sata rekli su da ne sumnjaju na postojanje drugih slučajeva u Hrvatskoj.

"Radi se o importiranom, uvezenom slučaju. Oboljela osoba ima blagu kliničku sliku. U izolaciji je kod kuće. Trenutačno nema sumnji na druge slučajeve u RH, odgovor je HZJZ-a. Na pitanje ima li razloga za zabrinutost, odgovaraju kako nema. Na pitanje kako je otkriven ovaj slučaj odgovaraju kako se oboljela osoba obratila kliničaru na pregled zbog simptoma te je postavljena sumnja na majmunske boginje, koje su kasnije potvrđene i PCR-om", piše 24sata  i navodi da je epidemiolozima nepoznat razlog zašto se virus majmunskih boginja sada efikasnije prenosi nego ranije.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, majmunske boginje rijetka su virusna infekcija koja je obično blaga i većina ljudi se oporavi za nekoliko tjedana. Najčešće se pojavljuju u udaljenim dijelovima središnje i zapadne Afrike, a izvan te regije pojavljuju se zbog putovanja u to područje. Majmunske boginje ne šire se lako među ljudima, a smatra se da je rizik za širu javnost nizak. U Europi je prvi slučaj zabilježen u svibnju ove godine.

Možda te zanima... Evo zašto od nekih bolesti obolijevamo češće, a od nekih samo jedanput u životu Zdravlje

Simptomi i liječenje majmunskih boginja

  • povišena tjelesna temperatura
  • glavobolja
  • zimica
  • iscrpljenost
  • umor
  • bolovi u mišićima i leđima
  • oticanjem limfnih čvorova i osip sličan onome od vodenih kozica.

Nakon što groznica prođe, može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge dijelove tijela, najčešće dlanove i tabane. Osip, koji može izazvati svrbež, mijenja se i prolazi kroz različite faze prije nego što konačno nastane krasta koja kasnije otpada, a lezije mogu uzrokovati ožiljke. Infekcija obično prolazi sama od sebe i traje od 14 do 21 dan.

Iz HZJZ-a navode da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom. Virus može ući u tijelo kroz oštećenu kožu, dišne puteve ili kroz oči, nos ili usta. Može se prenijeti i tijekom spolnog odnosa, ali i kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, štakori i vjeverice ili putem predmeta inficiranim virusom poput posteljine ili odjeće.

Većina slučajeva majmunskih boginja je blaga i ponekad izgledaju kao vodene kozice. Ipak, bilo je i težih slučajeva u kojima su majmunske boginje uzrokovale smrt u zapadnoj Africi. No, stručnjaci naglašavaju da do epidemije ne bi trebalo doći. "Važno je naglasiti da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i da je ukupni rizik za širu javnost vrlo nizak", rekao je  doktor i zamjenik ravnatelja Nacionalne službe za infekcije u javnom zdravstvu Engleske Nick Phin. Ne postoji poseban tretman za majmunske boginje i liječenje je simptomatsko.

Kako se zaštiti od majmunskih boginja?

Oboljela osoba treba ostati izolirana dok kraste ne otpadnu, treba se izolirati od ostalih ukućana i ne dijeliti predmete s ostalima (posuđe, posteljinu, odjeću ...). Treba se suzdržavati od spolnih odnosa dok se bolest ne povuče. Bliski kontakt zaražene osobe treba pratiti svoje zdravstveno stanje tijekom tri tjedna, mjeriti temperaturu dva puta dnevno, a u slučaju pogoršanja javiti se epidemiologu. Njegovateljima oboljele osobe preporučuje se nošenje maske, a u sobi se ne smije dizati prašina usisavačem i slično, nego prebrisati vlažnom krpom površine. Odjeća i posteljina oboljelog ne smije se rastresati, nego saviti i staviti na pranje, preporučuje HZJZ.

Kozice_1 Možda te zanima... Vodene kozice u odrasloj dobi: Može li se dva puta oboljeti od vodenih kozica? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.