Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 27. veljače 2020.

Prvi pacijent karantene se osjeća dobro, poruka građanima je živite normalno!

Foto: Guliver/Shutterstock Prosječna dob onih koji su umrli unatoč tome što su se cijepili je 85 godina. U prosjeku su imali pet postojećih bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak pozvao je građane na smirivanje zbog koronavirusa.

Prvi pacijent karantene, Zagrepčanin koji se u Milanu na utakmici Lige prvaka zarazio korona virusom za 24sata je naveo da je ovo prvo jutro da nema temperaturu. "Inače nisam ni imao neku visoku. Nije mi prelazila 38 stupnjeva. Dobro se osjećam, bolje nego kad sam prije znao biti prehlađen. Brat još ima temperaturu, no on kaska za mnom nekih dva dana pa je to i očekivano. Iskreno cijelo vrijeme sam se ja osjećao prilično dobro i nisam se bojao niti u jednom trenutku. "

"Nisam paničario ni razmišljao kao 'au pa ljudi umiru od toga' jer naprosto nisam bio loše. Nisam imao niti imam nikakve respiratorne probleme, ne kašljem, ne boli me grlo, pluća su mi čista. No brinuo sam se za mamu, bake, djedove, kolege u firmi", zaključio je mladić koji se zajedno s bratom trenutno nalazi u izolaciji u bolnici Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Možda te zanima... Koronavirus u brojkama: Kolike su šanse za zarazu i koja je stopa preživljavanja Zdravlje

"Apsolutno svi koji trebaju biti uključeni su uključeni. Za sada su potvrđena tri slučaja, no javno-zdravstvena situacija je pod kontrolom. Nema mjesta panici i za ekstra zalihe. Poruka građanima je - živite normalno. Molim da budemo smireni i odgovorni, Hrvatska je situaciju prepoznala na vrijeme", poručio je premijer dodavši kako će u 13 sati biti sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite sa gospodarstvenicima u HGK.

"Naš je cilj da minimiziramo bilo kakve negativne posljedice na gospodarstvo, bit ćemo oprezni", rekao je.

U pulskoj Općoj bolnici preventivna zabrana posjeta

Pulska Opća bolnica od četvrtka je zabranila sve posjete pacijentima na bolničkim Odjelima, kao privremenu preventivnu mjeru zbog koronavirusa, priopćeno je iz te bolnice.

Tehnološki div - Facebook je zabranio obmanjujuće oglase kojima se nastoji iskoristiti globalna kriza zbog koronavirusa za "stjecanje financijske dobiti". Priopćili su to u srijedu, a zabrana se odnosi na oglase za "proizvode povezane s koronavirusom kojima se nastoji stvoriti panika ili koji navode da njihovi proizvodi garantiraju lijek ili sprječavaju pojavu virusa". 

"Primjerice, oglasi za zaštitne maske za lice, kojima se implicira da su jedine preostale ili tvrdi da sprječavaju širenje virusa, neće biti dopušteni na našim platformama", navodi se.

Možda te zanima... Psihijatrica otkriva kako izbjeći napade tjeskobe zbog koronavirusa Zdravlje

Nadalje, jedan od vodećih kineskih stručnjaka, Zhong Nanshan, za CNN je izjavio da će korona virus biti pod kontrolom "do kraja travnja."

"Prethodno smo predvidjeli da će vrhunac biti sredinom ili krajem veljače. Broj novozaraženih počeo je padati nakon 15. veljače. Predvidjeli smo da će broj zaraženih biti između 60 i 70 tisuća, a sad je između 78 i 79 tisuća u Kini, rekao je. 

Japanka prva pacijentica koja je virusom zaražena dva puta

Japanka iz Osake prva je pacijentica koja je korona virusom zaražena dva puta. Žena koja je inače vodič, radila je u Wuhanu te se po prvi put zarazila 29. siječnja. Iz bolnice je otpuštena 9. veljače nakon što su testiranja pokazala da više nema virus. U bolnicu je zbog zdravstvenih problema opet otišla 21. veljače gdje su testiranja pokazala da opet ima korona virus, prenosi 24 sata.

Tu je mogućnost danas na presici Civilne zaštite potvrdila i ravnateljica Zarazne Alemka Markotić koja je objasnila je je moguće korona virus dobiti i po drugi put, no tada bi bolest i simptomi trebali biti blaži.

Možda te zanima... Zašto je nulti pacijent koronavirusa još uvijek nepoznat? Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Lucy_Brookes
      Lucy_Brookes

      Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od njega. Sada to može dobiti bilo koja 0soba na Zemlji i započeti s zarađivanjem više dolara na internetu. posjetite ovu stranicu za više detalja ........... >>>>>> w­­­w­­­w­­­­.­­­C­­­a­­­s­­­h­­­F­­­l­­­o­­­w­­­7­­­7­­­.­­­C­­­O­­­M

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.