Zdravlje Prirodno liječenje 14. kolovoza 2017.

Prva pomoć kod opeklina od sunca

Opekline od sunca
Foto: Thinkstock Važno je početi liječiti opekline od sunca čim ih primijetiš!
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od prvih preporuka za tijelo opečeno suncem, koje je obično i prilično zagrijano , jest da ga treba ohladiti hladnim oblozima ili kupkom. no nipošto nemoj upotrebljavati sapun ili pjenu za kupanje jer mogu isušiti kožu i pogoršati stanje. Puno je bolje otuširati se prohladnom vodom, nježno istapkati kožu suhim mekanim ručnikom (bez trljanja) te nakon toga staviti obloge.

S opečenom kožom treba oprezno postupati kako je ne bi dodatno oštetila. Ne stavljaj led izravno na kožu jer se može zalijepiti i tako dodatno oštetiti kožu. prije nego led ili neku zaleđenu hranu staviš na kožu zamotaj ga u čistu gazu ili krpu i tek potom stavi na kožu.

Neven Možda te zanima... Čudotvorni neven liječi manje opekline i ubode komaraca Zdravlje
  • Ocat - octena kiselina djeluje kao nesteroidni  protuupalni lij, odnosno djeluje kao da si popila tabletu protiv bolova. Šalicu bijelog ili jabučnog octa izlij u kadu s mlakom vodom i namači se 15-ak minuta. Možeš i malo bijelog octa nakapati na sterilnu gazu i staviti ga na opečeno mjesto kao oblog. Ne trljaj kako ne bi iritirala kožu.
  • Marelica - maska od marelica ublažava svrbež i ljuštenje kože, a dovoljno je dvije tri marelice preliti vrućom vodom da omekšaju, dodati im žlicu meda i staviti je na opeklinu.
  • Mlijeko - čistu tkaninu namoči u punomasno mlijeko i drži je na opeklini oko 20 minuta.
  • Jogurt - namaže jogurt na izgorjelo mjesto i drži ga 20-ak minuta te potom isperi. Aloe vera - prereži list na mjestu gdje se spaja sa stabljikom i potom gel koji počne curiti nanesi na kožu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.