Zdravlje 17. veljače 2023.

Prosječna duljina penisa drastično narasla u posljednjih 30 godina, no to nije dobro

muškarac
Foto: Pexels Okolišni faktori osim na plodnost utječu i na duljinu penisa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema podacima iz studija o duljini penisa i brojnosti spermija da se naslutiti kako je problem posebno izražen posljednjih godina što bi moglo ukazivati na još veću promjenu u ova dva važna faktora tijekom godina pred nama, ako ne smanjimo zagađenje okoliša i promijenimo životne navike.

Prema novom istraživanju koje su proveli znanstvenici Sveučilišta Stanford, u zadnjih 30 godina je prosječna duljina penisa u erekciji narasla s 11,7 cm na 15,3 cm. Iako u teoriji to ne zvuči loše, znanstvenici su zabrinuti jer ovaj porast pripisuju izloženosti štetnim kemikalijama, sjedilačkom načinu života i brzoj hrani. Još jedan razlog za brigu je činjenica da stručnjaci za te iste faktore smatraju da uzrokuju smanjenu plodnost. Ipak, u ovom su se istraživanju fokusirali samo na duljinu penisa. 

Znanstvenici su očekivali smanjenje prosječne duljine penisa, no rezultati su ih iznenadili

Budući da su prijašnja istraživanja pokazala suprotne rezultate, znanstvenike je iznenadila ova spoznaja. U radu su prikupili podatke iz 75 prijašnjih istraživanja provedenih između 1942. i 2021., te su sveukupno dobili mjere 55761 penisa. "Svaka promjena u razvoju je zabrinjavajuća jer je naš reproduktivni sustav jedan od najvažnijih dijelova ljudske biologije. Ako vidimo tako brzu promjenu, to znači da se nešto izrazito snažno događa našim tijelima. Trebali bismo pokušati potvrditi ove rezultate i ako se potvrde, moramo utvrditi uzrok tih promjena", rekao je za Daily Mail dr. Michael Eisenberg, profesor urologije na Sveučilištu Stanford. 

Iako su istraživali period od 80 godina, najznačajnija promjena duljine penisa dogodila se u posljednjih nekoliko desetljeća. Duljina penisa kao i značajke cijelog reproduktivnog sustava uglavnom su vezane uz reproduktivne hormone u endokrinom sustavu. Dr. Eisenberg strahuje da bi povećanje duljine penisa moglo biti povezano s izloženošću štetnim kemikalijama. "Zaslužni bi mogli biti brojni čimbenici kao što je izloženost kemikalijama poput pesticida ili higijenskih proizvoda koji djeluju na naše hormonalne sustave", rekao je i dodao: "Takve kemikalije koje ometaju endokrini sustav, a ima ih mnogo, su u našem okolišu i našoj prehrani. Izloženost kemikalijama također se smatra uzrokom ranijeg ulaska dječaka i djevojčica u pubertet, što može utjecati na razvoj genitalija".

Dok duljina penisa raste, opada kvaliteta sperme

Kroz posljednjih 50 godina broj spermija se na globalnoj razini smanjio za više od 50 posto, objavljeno je u jednom novijem istraživanju. Znanstvenici uključeni u istraživanje objašnjavaju kako takvi podaci ukazuju na sve lošije zdravlje muškaraca jer je kvaliteta ejakulata jedan od pokazatelja zdravstvenog stanja osobe. 

Istraživanje je pokazalo da je broj spermija svake godine opao za 1,16 posto od 1973. do 2018., a da je pad postao veći nakon 2020. godine, odnosno porastao na 2,64 posto. "Zaista je nevjerojatno da se pad zapravo povećava", rekao je autor istraživanja dr. Hagai Levine, epidemiolog na Braun školi javnog zdravlja i medicine zajednice. Gledano u brojkama, brojnost spermija je pala sa 104 milijuna na 49 milijuna po mililitru. Normalna i zdrava razina spermija smatra se preko 40 milijuna spermija po mililitru. 
 

Možda te zanima... Broj spermija opada na globalnoj razini, životne navike igraju važnu ulogu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.