Zdravlje Simptomi i pomoć 02. rujna 2019.

Problemi s ušima: Psihosomatska pozadina i rješenja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe koje su svakodnevno okružene intenzivnim zvucima, bukom, vikom i galamom brzo se umaraju te se osjećaju nervozno, iscrpljeno pa čak i depresivno.

Ali ako je čovjek izložen zvucima koji ga opuštaju poput lagane muzike, šuma valova, cvrkuta ptica nakon toga se osjeća poletno i zadovoljno. Uho je vrlo zanimljiva izgleda. Maštovitiji će vidjeti obrnuto okrenutu siluetu fetusa. Glava je na dnu uha, a stopala su na vrhu. Prema drevnoj kineskoj medicini, u ušnoj školjki odražava se cijelo tijelo. Na njoj se nalaze točke povezane sa svim organima.

Uvijek sam bila zgrožena kada bih čula da netko ide na korekciju izgleda uha. Te osobe sigurno nisu svjesne koliko to može naštetiti njihovu zdravlju. Ima puno osoba koje imaju izuzetno dobar sluh, ali više je onih koji vremenom gube sluh i sve slabije čuju. Stoga postoji psihosomatski pristup problemima s ušima.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

 

Ako imaš teškoća s ušima, postoji mogućnost da nešto ne želite čuti. Kod djece koja imaju bolove u ušima većinom u obitelji postoji problem, poput svađa i nesuglasica, a oni to ne žele čuti. Kućna pravila obično zabranjuju djeci da pokažu svoju ljutnju, a dječja nesposobnost da to promjene često stvara bol u ušima. Ako dijete ne smije izraziti svoje nezadovoljstvo povlači se (pokušava se izolirati od svoje sredine) i tada nastaju problemi sa sluhom.

Nagluhost

Taj simptom se obično javlja u starijoj dobi zbog zatvaranja prema okolini i nepopustljivosti. Tada je čovjek sve manje spreman slušati, mijenjati se i prilagođavati novim situacijama. Na površinu obično izlaze neki neizrečeni problemi iz prošlosti pa je zato dobro ostati otvorenog duha i svijesti. Važno je biti spreman za učenje i prihvaćanje pa i za rješavanje nečeg što je potisnuto, a što osobu muči pa je zbog toga čini nagluhom.

Inače, gluhoća predstavlja dugoročno odbijanje slušanja nekoga u našoj blizini. Nerijetko se događa da partner osobe koja puno priča ima problema sa sluhom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Kako si pomoći

Istraživanja su pokazala kada masiramo točke na ušima, djelujemo na protok krvi, odnosno na energiju kroz te organe. Zabilježeni su odlični rezultati u tretiranju stresnih stanja, bolesti ovisnosti, pušenja ili pak tretiranju viška tjelesne težine i različitih funkcionalnih poremećaja.

Masažom ruba uha od vrha do dna, potezanjem ušne resice i trljanjem kože neposredno uz uho oslobodit ćemo blokiranu energiju u tijelu. Radimo li to redovito, kažu poznavatelji kineske medicine, imat ćemo više energije i spriječiti bolesti. Ako pak nemaš volje uvijek postoje i druge metode kako se može popraviti energetsko stanje, a s njim i fizičko zdravlje.

Bioterapija kao pomoć

Imam zanimljivo iskustvo u radu s osobom koja je imala problema sa sluhom.

Gospođa Matilda K. (72 g.) došla mi je na tretman nakon teške angine, upale sinusa, a kao posljedica joj je ostao veliki gubitak sluha. Dobila je slušni aparat kojeg je koristila oko mjesec dana. Već nakon trećega tretmana počela je osjećati kako joj se popravlja cirkulacija u glavi, sinusi su se otvorili i počelo je intenzivno izbacivanje sluzi kroz grlo i nos. Nakon petog, posljednjeg tretmana sluh joj se lagano popravljao, a nakon tri tjedna se u potpunosti vratio.

Komunicirale smo tijekom svih dana njenog dolaska na bioenergetske tretmane pa mi je razotkrila svoj život zadnjih godina. Pomagala je u odgajanju i čuvanju dvoje unučadi koji su sada već bili školarci, ali je i dalje nosila teret cijelog kućanstva i brige oko odlazaka i dolazaka u školu. Činilo se kako sve to može obavljati do trenutka kada ju je angina oborila s nogu pa je morala mirovati i odležati par tjedana. Počela se povlačiti, komunikaciju s obitelji je izbjegavala, osjećala je umor, gubitak energije i klonulost.

Bioenergetski tretman potaknuo je u gospođi Matildi volju, energiju, a i svjesnost. Sina i snahu je zamolila da je rasterete tolikih obaveza te se odlučila uključiti u klub umirovljenika, za što do sada nije imala vremena. Tu je bilo organiziranih izleta i zgodnih grupnih druženja. Osim toga krenula je na gimnastiku za svoju dob, što joj je stimulirajuće djelovalo na tijelo i duh. Za pomoć u kući organizirali su mlađu ženu koja je obavljala poslove s lakoćom, pa je gospođa Matilda bila vrlo zadovoljna svojom novom pozicijom u obitelji, a i u društvu jer se konačno osjećala dobro i ispunjeno.

Možda te zanima... Bolovi u rukama i prstima, psihosomatski pristup: Artritis se povezuje s kritiziranjem Zdravlje

Zvukoterapija

Ljudski je organizam 72 posto ispunjen vodom, a voda izuzetno dobro prenosi zvuk i vibracije zato zvuk ima velik utjecaj na organizam. Dokazano je da određene zvučne vibracije poboljšavaju koncentraciju i brojne druge funkcije mozga. Zvukoterapija osim što djeluje terapijski na sluh i govor ima holistički učinak na organizam.

Zvuk ima pozitivan učinak na fiziološke i psihološke probleme. Terapija zvukom djelotvorna je metoda, a izvodi se pomoću različitih glazbenih instrumenata i glasa. Budući da se terapija zvukom temelji na vibracijama, ona svoje djelovanje širi s osjeta sluha na cijelo tijelo pa je zato pogodna i za gluhe osobe.

“Kada govorimo, bojimo se da naše riječi neće nitko čuti ili da neće biti shvaćene. Ali i kada šutimo još uvijek se bojimo. Zato bolje da govorimo“, Anais Nin – francusko-kubanska autorica.

alergija Možda te zanima... Ako si alergična pitaj se zbog čega zapravo ne možeš disati Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.