Dodaci prehrani s cimetom mogu ometati djelovanje lijekova za dijabetes, tlak, antidepresiva i drugih lijekova, upozoravaju istraživači.
Cimet je poznat kao začin s brojnim zdravstvenim prednostima, ali stručnjaci upozoravaju da velike količine cimeta, posebno u obliku dodataka prehrani, mogu smanjiti učinkovitost određenih lijekova.
"Prekomjerno konzumiranje dodataka prehrani može smanjiti djelotvornost određenih lijekova jer ubrzava njihovo izlučivanje iz tijela", izjavila je dr. Shabana Khan, glavna znanstvenica u Nacionalnom centru za istraživanje prirodnih proizvoda na Sveučilištu u Mississippiju. “Ako se veće količine dodataka prehrani uzimaju bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom, mogli bi se pojaviti zdravstveni problemi.”
U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Food Chemistry: Molecular Sciences, dr. Khan i njezini suradnici otkrili su da cinamaldehid, spoj odgovoran za prepoznatljiv okus i miris cimeta, aktivira receptore u tijelu koji ubrzavaju metabolizam lijekova, što može dovesti do toga da se lijekovi izluče prije nego što stignu djelovati.
Kora kasija cimeta iz južne Kine predstavlja dodatni rizik, upozoravaju dr. Khan i njezin tim. Osim što sadrži cinamaldehid, ova vrsta cimeta bogata je kumarinom – spojem prisutnim i u sjemenkama piskavice, koji ima antikoagulantna svojstva. To može biti posebno opasno za osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. U većim dozama, kumarin je također poznat po tome da može izazvati oštećenje jetre, pišw Everyday Health.
Koji lijekovi mogu biti u interakciji s dodacima cimeta?
Dodaci cimeta mogu biti posebno problematični za osobe koje uzimaju lijekove koji se prerađuju u jetri, poput onih za dijabetes, tlak i poremećaje raspoloženja, objašnjava dr. Wesley McWhorter, glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku.
Khan savjetuje pacijentima da budu posebno oprezni s dodacima cimeta ako pate od kroničnih bolesti poput hipertenzije, dijabetesa, raka, artritisa, astme, pretilosti, HIV-a, AIDS-a ili depresije.
Iako ovo istraživanje potvrđuje ranija istraživanja o interakcijama cimeta s lijekovima, Khan i njezin tim zaključuju da je potrebno više istraživanja, uključujući klinička ispitivanja na ljudima, kako bi se u potpunosti razumjela uloga cimeta u tijelu i moguće interakcije začina s lijekovima. Cimet na vašoj kavi nije razlog za brigu
Dr. McWhorter naglašava da količina cimeta koju posipate po kavi ili dodate u recept ne predstavlja isti rizik kao dodaci prehrani, koji sadrže mnogo veće doze aktivnih spojeva i predstavljaju veći rizik.
"Slobodno uživajte u cimetu u prehrani, ali budite oprezni s dodacima — i uvijek se posavjetujte s nutricionistom ili liječnikom prije nego što ga uključite u svoj režim prehrane", kaže McWhorter, koji nije bilo uključen u istraživanje.
Aromatiziranje hrane i pića umjerenim količinama cimeta može imati potencijalne zdravstvene koristi, rekla je Christine Ryan, nutricionistica iz Seattlea. To uključuje snižavanje razine šećera u krvi, snižavanje kolesterola te borbu protiv upala i infekcija.
"Korištenje cimeta kao začina u hrani najsigurniji je način konzumacije", istaknula je Ryan, koja nije bila uključena u istraživanje. "Cimet u kombinaciji s cjelovitim namirnicama biljnog podrijetla najbolja je praksa korištenja cimeta bez pretjerivanja. Mljeveni cimet može se dodati zobenim pahuljicama, pecivima, umaku od jabuka ili kavi. Štapići cimeta mogu se dodati varivima ili umacima ili kuhati s grahom i lećom."