Zdravlje Prirodno liječenje 29. prosinca 2016.

Uz ove namirnice ojačaj imunitet i pobijedi gripu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pitanje koje si često postavljamo tijekom zime je kako se zaštititi od gripe i prehlade. S obzirom da je za većinu nas nemoguće izbjeći zagušljive prostorije u kojoj boravi veilki broj ljudi, najbolja taktika je jačanje imuniteta i unos namirnica koje pomažu u očuvanju zdravlja. Stoga u nastavku donosimo preporuku što konzumirati.

Probiotici

Naš imunološki sustav jači je ukoliko u našim crijevima ima više korisnih bakterija, tj. probiotika. To su oni mikroorganizmi koji stvaraju mliječnu kiselinu i tako sprječavaju dospijevanje uzročnika bolesti u tijelo. Probiotici koji se nalaze u određenim mliječnim proizvodima spadaju u ovu grupu korisnih bakterija. Ima ih i u miso pasti, kao i u kiselom kupusu. Učinak djelovanja probiotika ovisi od redovitosti unošenja. Preporučuje se svakodnevna konzumacija probiotičkih jogurta, ili, za osobe koje izbjegavaju mliječne proizvode, svako jutro makrobiotička miso juha.

Recept za zdravu miso juhicu s gljivama

Matična mliječ

Hrana pčelinje matice, koja se u ponudi nalazi u ampulama ili u kombinaciji s medom, polenom i vitaminima, preporučuje se za jačanje živaca, kao i za ljepotu kose i kože. Obrati pažnju od koga nabavljaš prirodne preparate s matičnim mliječom i medom jer ovi proizvodi mogu sadržavati štetne tragove pretjerano primijenjivanih lijekova koji se koriste pri uzgoju. Ako je moguće, odluči se za med iz organske proizvodnje.

Med pobjeđuje stres i nervozu

Đumbir

Svjež, ili kao preparat, ovaj korijen porijeklom iz Azije dokazano pomaže kod smetnji u probavi, nadutosti trbuha, mučnine, morske bolesti i vrtoglavice. U Ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini đumbir se koristi kao 'vata-čaj' koji smiruje napete 'vata' tipove osobnosti. Eterična ulja đumbira pomažu kod probave i stanične razmjene tvari. U velikim količinama đumbir podiže krvni tlak i utječe na preparate za liječenje visokog krvnog tlaka. U malim količinama (pola žličice umiješane u jelo pred kraj kuhanja) đumbir je ljekovit za sve osobe. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Antioksidansi

Vitamini A, C i D dobri su za uništavanje slobodnih radikala i na taj način ublažavaju učinke starenja i sprječavaju nastanak raka. Prema jednom istraživanju, ako pretjerate s unosom ovih vitamina u organizam, učinak je suprotan od željenog. Moguće objašnjenje je da se na ovaj način uništava previše slobodnih radikala, koji nisu isključivo štetni, nego nekad čak i sudjeluju u procesima obrane organizma. Zaključak je da su antioksidansi zdravi, ali se preporučuje uzimanje kroz voće i povrće, a ne putem tableta ili u kapsulama. 

Kantarion

Ova biljka, čije se ulje tradicionalno koristi za tretiranje opeklina i nadražene kože, prirodno je umirujuće sredstvo koje pomaže i kod naglih promjena raspoloženja. Dokazano je i da kantarion djeluje kod blagih depresija i jača imunitet. Preparati od kantariona odnedavno se u nekim zemljama EU izdaju samo uz liječnički recept jer je uočeno da mogu izmijeniti djelovanje nekih kontraceptijskih preparata.

Kako koristiti kantarionovo ulje?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.