Zdravlje 25. svibnja 2023.

Preminula je Tina Turner, kroz život se borila s brojnim teškim bolestima

Tina Turner
Foto: Profimedia Tina Turner
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pjevačica je preminula u 84. godini u Švicarskoj, a zbog teškog stanja je već i ranije razmišljala o potpomognutom samoubojstvu

Pjevačica Tina Turner preminula je u 84. godini. Poznata kao jedna od najvećih glazbenih diva, ostavila je velik trag na glazbenoj industriji. I dok ćemo ju pamtiti po hitovima i nastupima punima energije, Turner je u privatnom životu trpjela mnoge traume i bolovala od nekoliko teških bolesti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Kako piše Mirror, Tina se o svojim zdravstvenim problemima otvorila u dokumentarcu naziva "Tina" koji je nastao 2021. godine. Zbog zlostavljanja koje je trpjela od bivšeg supruga Ikea Turnera razvila je PTSP, a kada joj je dijagnosticirana bolest bubrega, kako je sama rekla, počela je razmišljati o smrti. Život joj je tada spasio drugi suprug Erwin Bach koji joj je donirao vlastiti bubreg. Pjevačica je pričala o tome na društvenim mrežama te je pojasnila kako su problemi s bubrezima nastali jer je odbijala uzimati lijekove za kontrolnu visokog krvnog tlaka. Priznala je da je u tome pogriješila i da je dugo smatrala da je njezino tijelo neuništivi bastion.  Iako je transplantacija bila uspješna, pjevačica je pretrpjela i moždani udar koji je ostavio velike posljedice na njezino zdravlje, a dijagnosticiran joj je i karcinom debelog crijeva. 

Visok krvni tlak i zdravlje bubrega usko su povezani

Dugotrajno nekontroliran visok krvni tlak može oštetiti bubrege i dovesti do razvoja bolesti bubrega. Konstantno povišeni krvni tlak može oštetiti krvne žile u bubrezima, smanjiti protok krvi u njima te narušiti njihovu funkciju. To može dovesti do stanja poput kronične bolesti bubrega, dijabetičke nefropatije ili oštećenja bubrežnih arterija, navodi WebMD
 

Možda te zanima... Bubrezi: Simptomi koji upućuju da ne rade kako bi trebali Zdravlje

Posljedice neotkrivene kronične bolesti bubrega

Prva posljedica neotkrivene kronične bolesti bubrega rizik je od progresivnog gubitka funkcije bubrega koji može dovesti do zatajenja, što znači da je za preživljavanje potreban redoviti dijalizni tretman ili transplantacija bubrega. Druga posljedica KBB je veći rizik od prerane smrti zbog pridruženih kardiovaskularnih bolesti (tj. srčanog i moždanog udara). Pojedinci koji se čine zdravima i kod kojih se tada utvrdi da imaju KBB imaju povećani rizik od prerane smrti od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na to imaju li ikad zatajenje bubrega. Kronična bolest bubrega može se izliječiti, ako se rano otkrije i ako se na odgovarajući način upravlja njome, a rizik od povezanih kardiovaskularnih komplikacija može se smanjiti.
 

Možda te zanima... Neurologinja savjetuje ženama kako spriječiti moždani udar Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.