Zdravlje 30. prosinca 2016.

Prehrana i tjelesna težina očeva utječu na zdravlje djeteta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve je više istraživanja koja pokazuju da način života roditelja te okolina u kojoj žive čak i mnogo prije nego imaju djecu, može utjecati na zdravlja budućih potomaka.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism, tako je pokazalo bitnu ulogu životnog stila očeva.

Rezultati iz analize uzoraka spermija

U istraživanju je sudjelovalo 10 pretilih muškaraca te 13 muškaraca poželjne tjelesne mase, a analizom uzoraka njihovog sjemena primijećeno je da su spermiji pretilih ispitanika imali drugačije epigenetske oznake koje mogu utjecati na apetit nove generacije.

Inače, epigenetske oznake uključuju različite modifikacije nasljednog materijala, koje ne mijenjaju samu strukturu gena, ali utječu na njihovu aktivnost. Epigenetske oznake podložne su promjenama ovisno o brojnim okolišnim čimbenicima.

Informacija o težini nalazi se u sjemenu

Dodatno istraživanje pretilih muškaraca koji su se odlučili na operativni zahvat premošćivanja želuca, potvrdilo je utjecaj tjelesne mase jer je primijećeno da su spermiji ovih ispitanika prije zahvata pa do jedne godine nakon njega, pokazali oko 4 000 različitih epigenetskih promjena.

Autori istraživanja naveli su kako ovo područje treba još istražiti, no zaključili su kako spermiji očito "nose informaciju" o tjelesnoj masi muškaraca. S obzirom na rezultate istraživanja, napomenuli su da smanjenje tjelesne mase očeva može potencijalno poboljšati prehrambeno ponašanje njihove buduće djece.

Najveći čimbenici debljanja i zašto je sve više djece pretilo

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.