Zdravlje 21. lipnja 2022.

Preferiraju li muškarci zaista velike stražnjice? Znanstvenici imaju odgovor

Foto: shutterstock - instagram Jennifer Lopez i Kim Kardashian poznate su po svojim stražnjicama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muška opsesija stražnjicama je porasla, a može se reći da su, umjesto grudi, postale najviše primjećivani dio ženskog tijela.

Istraživanje sa Sveučilišta Texas pokazalo je da ono što muškarce stvarno privlači nije toliko veličina stražnjice, već krivulja, odnosno zakrivljenost kralježnice koja nudi iluziju oblikovane stražnjice. U studiji je sudjelovalo otprilike 100 muškaraca u dobi od 17 do 34 godine koji su ocjenjivali privlačnost ženske siluete dok stoji postrance. Svaka je slika bila izmijenjena tako da je donji dio kralježnice zakrivljen pod različitim kutovima te je tako ženina stražnjica virila na različite načine. 

Izgleda da ljepota ipak nije u očima promatrača

Kako bi saznali, znanstvenici su zamolili muškarce da pogledaju slike žena s različitim veličinama stražnjice i krivuljama kralježnice. Ispostavilo se da su muškarce privlačile žene čija je zakrivljenost kralježnice bila najbliža 45 stupnjeva, bez obzira na veličinu same stražnjice. "To nam je omogućilo da uvjerljivo pokažemo da muškarci preferiraju žene koje imaju specifičnu zakrivljenost kralježnice u odnosu na veličinu stražnjice", rekao je koautor studije Eric Russell. 

Autori studije pretpostavljaju da muškarci preferiraju prćaste stražnjice zbog prapovijesnih utjecaja, a ne standarda ljepote. Glavni autor David Lewis to povezuje s trudnoćom kada žene imaju tu specifičnu zakrivljenost kralježnice kako bi balansirale težinu na bokovima. Lewis objašnjava kako su žene u prapovijesno doba zbog specifične zakrivljenosti kralježnice u trudnoći lakše nosile bebe, a pritom su mogle i skupljati hranu kako bi nahranile potomstvo koje su muškarci željeli. Upravo zato su muškarci birali partnerice koje su bile sposobne zaštiti fetus pa time i potomstvo te mogle izdržati više trudnoća bez ozljeda. 

David Buss, profesor psihologije na Sveučilištu u Teksasu i koautor studije, primijetio je da ova studija doprinosi rastućem broju dokaza da ljepota nije sasvim proizvoljna ili 'u očima promatrača' kao što mnogi u društvenim znanostima vjeruju, već iza nje postoji smislena logika. 

Možda te zanima... Kako do veće i savršeno oblikovane stražnjice? Savjeti žena koje su to postigle Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.