Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 17. kolovoza 2020.

Poznati Hrvati oboljeli od korone: Različite fizičke reakcije na virus

Foto: PIXSELL/missZDRAVA
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovih dana u medije su istupili i neki od poznatih Hrvata koji trenutno imaju ili su preboljeli koronavirus te su objasnili kako su se najvjerojatnije zarazili i kako se osjećaju.

Hrvatski alpski skijaši Istok Rodeš (24) i Filip Zupčić (27) zarazili su se koronavirusom nakon povrataka s kondicijskih priprema u Gorskom kotaru i trenutno su u karanteni. Rodeš je za Večernji list ispričao da je primijetio blage simptome koje je pripisao umoru te da na njih ne bi niti obraćao pozornost da njegov kolega Zupčić nije razvio simptome te su obojica otišla na testiranje i saznali da su zaraženi.

Rodeš ne zna gdje se zarazio, ali pretpostavlja da bi to moglo biti u periodu između boravka na moru i odlaska na pripreme u Kranjsku goru. Napomenuo je da se nije rizično ponašao te da se pridržavao glavnih epidemioloških mjera o pranju i dezinfekciji ruku te nošenju maski na za to predviđenim mjestima. Osjeća se dobro i vježba koliko može u samoizolaciji.

 | Author: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL) Foto: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL) Filip Zupčić i Istok Rodeš

U subotnjem broju Jutarnjeg lista objavljen je dramatična priča književnice Slavenke Drakulić (71)  koja je zbog zaraze koronavirusom u proljeće ove godine provela šest tjedana u bolnici u Švedskoj gdje živi, a od toga čak šest dana na respiratoru. Drakulić opisuje svoje buđenje iz narkoze nakon respiratora i boravak na odjelu intenzivne jedinice kad joj se pomalo i nejasno vraća svijest o vlastitom tijelu i postojanju.

Opisuje nemoć tijela i strašnu žeđ koju joj je sestra utaživala spužvom namočenom vodom, pored infuzije koju je dobivala. Po povratku u sobu izvan jedinice intenzivnog liječenja morali su joj postupno davati vodu i osluškivati stetoskopom pije li pravilno jer ako ne pije voda bi mogla završiti u plućima i ugušiti je. Izgubila je deset kilograma. Svoju ispovijest završava povratkom kući i osvještavanjem bojazni kako je teško biti nemoćan i ovisan o drugima što je možda čeka u starosti.

 | Author: Boris Scitar/PIXSELL Foto: Boris Scitar/PIXSELL Slavenka Drakulić

Sportska novinarka Mirna Zidarić (50) u lipnju je preboljela koronavirus, a na svom Twitter profilu je za sve skeptike objavila jednu od posljedica te bolesti koju je i sama iskusila: "Pozdrav skepticima. Znam, nije najgore što ti se od korone može dogoditi, ali nekome baš ovaj info može biti točka preokreta...", napisala je Zidarić uz fotografiju i dodala: "Nije neki prizor, ali imajte ga na umu svaki put kad poželite skinuti masku ili ju odbijate nositi... Ovo je nakon jednog četkanja i tako je svaki dan, nadam se još kratko jer ponestat će zaliha." Zidarić se zarazila na teniskom turniru u Zadru, od simptoma je imala blago povišenu temperaturu, glavobolju i opću slabost te joj sada opada kosa, piše Jutarnji list.

 

 | Author: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL) Foto: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL) Mirna Zidarić (drugi red lijevo) na teniskom turniru na 26. Konzum Croatia Open Umag

Možda te zanima... Koronavirus i metabolički sindrom: Može li promjena prehrane biti ključna u borbi s COVID-19? Zdravlje Možda te zanima... Tri četvrtine oporavljenih od koronavirusa ima oštećenja na srcu Zdravlje

Na koronavirus pozitivna je i pjevačica Severina Kojić (48) koja je tu vijest objavila na svom Instagram profilu, a trenutno se nalazi u Zagrebu nakon povratka s Korčule i Brača gdje je boravila s prijateljicama. "Premda nemam nikakve simptome, danas sam dobila potvrdu da sam pozitivna na COVID 19, dok je test moga sina negativan" napisala je pjevačica 14. kolovoza na Instagramu. "Odmah jutros, nakon kontakta s epidemiologom, poduzela sam sve mjere, promptno izvijestila oca djeteta te u dogovoru s ocem predala ga dva dana prije određenog termina, da samoizolaciju provede s njim, bez obzira na negativan test. Kako bismo zajednički zaštitili privatnost i izbjegli stigmatizaciju djeteta, ujedno sam zamolila oca za diskreciju.

Međutim, 20 minuta nakon što je otac preuzeo dijete, u srbijanskim se medijima pojavila vijest da sam zaražena 'partijajući po Dalmaciji s djetetom'. Dakle, da, imam pozitivan test, nemam simptome, zarazila sam se od bliske osobe, vjerojatno po povratku u Zagreb, a ne tijekom ljetovanja u Dalmaciji. Budući je ta osoba jučer dobila pozitivan test, odmah smo sin i ja išli na ponovno testiranje, jer je naš prvi nalaz bio za oboje negativan. Apeliram na medije, posebno u Srbiji, da se suzdrže od objava neistinitih, neprovjerenih, odnosno izmišljenih informacija", napisala je Severina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Premda nemam nikakve simptome, danas sam dobila potvrdu da sam pozitivna na COVID 19, dok je test moga sina negativan. Odmah jutros, nakon kontakta s epidemiologom, poduzela sam sve mjere, promptno izvijestila oca djeteta te u dogovoru s ocem predala ga dva dana prije određenog termina, da samoizolaciju provede s njim, bez obzira na negativan test. Kako bismo zajednǒki zašštitili privatnost i izbjegli stigmatizaciju djeteta, ujedno sam zamolila oca za diskreciju. Međutim, 20 minuta nakon što je otac preuzeo dijete, u srbijanskim se medijima pojavila vijest da sam zaražena 'partijajući po Dalmaciji s djetetom'. Dakle, da, imam pozitivan test, nemam simptome, zarazila sam se od bliske osobe, vjerojatno po povratku u Zagreb, a ne tijekom ljetovanja u Dalmaciji. Budući je ta osoba jučer dobila pozitivan test, odmah smo sin i ja išli na ponovno testiranje, jer je naš prvi nalaz bio za oboje negativan. Apeliram na medije, posebno u Srbiji, da se suzdrže od objava neistinitih, neprovjerenih, odnosno izmišljenih informacija.

A post shared by Severina (@severina) on

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.