Zdravlje Simptomi i pomoć 02. listopada 2019.

Povišen prolaktin: Najčešći uzroci su tumor hipofize i hipotireoza

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prolaktin je hormon kojeg proizvodi hipofiza, odgovoran je za razvoj i rast grudi te proizvodnju mlijeka kod žena koje su rodile. Normalno je da i muškarci i žene imaju male količine prolaktina u krvi. Razine prolaktina kontroliraju drugi hormoni koji se nazivaju faktori inhibiranja prolaktina, poput dopamina.

Tijekom trudnoće razina prolaktina raste. Nakon što se dijete rodi, dolazi do naglog pada estrogena i progesterona. Visoka razina prolaktina pokreće tijelo na proizvodnju mlijeka za dojenje. U žena koje nisu trudne, prolaktin pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa. Kod muškaraca prolaktin utječe na proizvodnju sperme.

Što kada je prolaktin visok, a razlog nije trudnoća

Hiperprolaktinemija (visoka razina prolaktina) je stanje prevelike količine prolaktina u krvi žena koje nisu trudne i muškaraca. Hiperprolaktinemija relativno je česta kod žena. Otprilike trećina žena u reproduktivnoj dobi s neredovitim menstrualnim ciklusima, ali zdravim jajnicima imaju hiperprolaktinemiju. Kad se to dogodi, žena može imati teškoće sa začećem ili njezine grudi mogu početi proizvoditi mlijeko, a da nije trudna (galaktoreja).

Devedeset posto žena s galaktorejom također ima hiperprolaktinemiju. Visoka razina prolaktina ometa normalnu proizvodnju ostalih hormona, poput estrogena i progesterona. To može promijeniti ili zaustaviti ovulaciju. Također može dovesti do neredovitih mjesečnica. Neke žene imaju visoku razinu prolaktina bez ikakvih simptoma.

Kod muškaraca, visoka razina prolaktina može uzrokovati galaktoreju, impotenciju, smanjenu želju za seksom i neplodnost. Muškarac s neliječenom hiperprolaktinemijom može stvarati manje sperme ili je uopće nemati.

Endometrioza-Zena Možda te zanima... Policistični jajnici i trudnoća Zdravlje


Najčešći uzroci hiperprolaktinemije?

  •     Tumori hipofize (prolaktinomi)
  •     Hipotireoza (neaktivna štitnjača)
  •     Policistični jajnici
  •     Bolesti bubrega
  •     Bolesti jetre
  •     Lijekovi koji se daju kod depresije, psihoze i visokog krvnog tlaka
  •     Ljekovito bilje, uključujući sjemenke gorušice, sjemenke komorača i crvenu djetelinu
  •     Iritacija grudnog koša (od kirurških ožiljaka ili čak previše zategnutog grudnjaka)
  •     Stres ili vježbanje (obično pretjerano ili ekstremno)
  •     Određena hrana
  •     Stimulacija bradavica

U oko trećine svih slučajeva hiperprolaktinemije nije pronađen uzrok.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock


Kako se dijagnosticira hiperprolaktinemija?

Krvni testovi mogu mjeriti razinu prolaktina. Razine su ponekad povišene, ako je osoba jela prije mjerenja ili je pod stresom. Test se može ponoviti kada osoba prestane jesti nekoliko sati i opusti se. Prirodne razine prolaktina u tijelu mijenjaju se tijekom dana. Razine se postupno povisuju tijekom noći, a najviše su ujutro. Liječnici obično zatraže uzimanje uzorka krvi tri do četiri sata nakon što se osoba probudila. Ako su razine i dalje visoke nakon drugog pregleda, liječnik može preporučiti snimanje mozga magnetskom rezonancom (MR) kako bi otklonio sumnju na tumor hipofize.

Kako se liječi hiperprolaktinemija?

Liječenje ovisi o uzroku. Primjerice, hipotireoza se liječi nadomjesnim lijekom za štitnjaču, koji bi također trebao omogućiti da se razina prolaktina vrati u normalu. Ako je lijek koji osoba redovito uzima uzrok povišenog prolaktina u suradnji s liječnikom može se prijeći na drugi lijek ili terapiji dodati lijek za smanjenje prolaktina. 

Najčešće korišteni lijekovi su cabergoline i bromokriptin. Liječenje obično započinje s malom dozom jednog od ovih lijekova i polako se povećava doza sve dok se razine prolaktina ne vrate u normalu. Liječenje se nastavlja sve dok se simptomi ne smanje ili ne dođe do trudnoće (ako je to cilj).

Cabergoline se uzima dva puta tjedno i ima manje nuspojava od bromokriptina. Općenito, cabergoline spušta razinu prolaktina u normalu brže nego što to čini bromokriptin. Cabergoline može uzrokovati probleme sa srčanim zaliscima ako se uzima u velikim dozama, ali ove se doze ne primjenjuju kod žena koje pokušavaju zatrudnjeti.

Bromokriptin i cabergoline mogu se koristiti kada je žena trudna. Najčešće nuspojave su nesvjestica, mučnina i glavobolja. Polako povećavanje doze pomaže kod nuspojava. Drugi način za smanjenje nuspojava je davanje bromokriptina u supozitoriju direktno u vaginu.

Možda te zanima... Je li debljina posljedica bolesti štitnjače ili štitnjača obolijeva zbog debljine? Kolumne

Liječenje nije uvijek potrebno

Ne trebaju se liječiti sve žene s hiperprolaktinemijom, iako žene s hiperprolaktinemijom koje ne proizvode estrogen trebaju liječenje. Možda neće biti potrebno liječenje ako se ne može pronaći uzrok ili je visoka razina prolaktina uslijed malog tumora u hipofizi, a pacijent još uvijek stvara estrogen. Žene s hiperprolaktinemijom mogu i dalje uzimati kontracepcijske pilule u svrhu sprečavanje trudnoće ili zbog regulacije menstrualnog ciklusa. Liječnici se odlučuju na kirurški zahvat, ako je tumor velik ili ako uslijed uzimanja lijeka ne dođe do poboljšanja simptoma. Magnetska rezonanca se treba obavljati redovito ako se radi o tumoru kako bi se kontrolirala njegova veličina.

Prolaktin obično ostaje malen kod žena. Često ne uzrokuje druge zdravstvene probleme osim što utječe na razinu hormona. Prolaktinom kod muškaraca može biti velik, a taj rast može vršiti pritisak na živce između mozga i oka što može uzrokovati probleme s vidom i glavobolje te se uglavnom kirurški odstranjuje.

Debljanje Možda te zanima... Što višak estrogena čini tvom tijelu i kako si pomoći? Zdravlje

Što ako je razina prolaktina preniska?

Premalo prolaktina u krvi naziva se hiperprolaktinemija. Ovo je stanje vrlo rijetko i može se pojaviti kod osoba s neaktivnom hipofizom. Smanjenje količine izlučenog prolaktina može dovesti do nedovoljnog stvaranja mlijeka nakon poroda. Većina osoba s niskom razinom prolaktina nema nikakvih posebnih zdravstvenih problema, iako preliminarni testovi pokazuju da bi to mogao biti uzrok smanjenog imunološkog odgovora na neke infekcije.

Izvori za članak: ASRM American Society for Reproductive Medicine, Medical News Today, You and your Hormones - an education resource from the Society for Endocrinology
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.