Zdravlje 26. listopada 2023.

Poskupljuje dopunsko zdravstveno privatnih osiguravatelja

hzzo
Foto: Duško Jaramaz PIXSELL HZZO neće dizati cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke police dopunskog zdravstvenog osiguranja od sljedeće godine će poskupjeti, a riječ je o policama dopunskog osiguranja privatnih osiguravatelja, piše u četvrtak Večernji list. Na adrese osiguranika dopunskog zdravstvenog preko Croatia osiguranja stigle su obavijesti o promjenama cijena police za sljedeću osigurateljnu godinu.

Polica dopunskog koja u toj kući trenutačno iznosi 8, 89 eura mjesečno, ubuduće će iznositi 12 eura, što je poskupljenje od skoro 26 posto. “Znatno su porasle cijene zdravstvene zaštite uslijed višekratnog porasta osnovice od HZZO-a, a time je porastao i iznos participacije u troškovima zdravstvene zaštite”, obavještavaju osiguranike i navode kako su u zadnjih šest godina cijene dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP) porasle 21 posto, dijagnostičko-terapijskih skupina (DTS) 29 posto, a dan bolničkog liječenja poskupio je 34 posto.

Također podsjećaju i na rast cijena participacija sljedeće godine. Od 1. siječnja 2024. na snagu stupaju izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje donose dodatna poskupljenja participacije za sve koji dopunsko nemaju pa će najmanja participacija poskupjeti 33 posto, a maksimalna će se udvostručiti na 530, 89 eura.

Možda te zanima... Hoće li obavezni sistematski pregledi zaživjeti u Hrvatskoj i imaju li prednosti? Zdravlje

Zanimalo nas je namjeravaju li poskupjeti i drugi. Neki su se oglušili, a neki poput Allianza odgovorili su da prate situaciju i da će odluke o eventualnim korekcijama premija donositi ovisno o situaciji na tržištu, odlukama zakonodavca i inflaciji. Večernji list neslužbeno saznaje da i neke druge osiguravajuće kuće dižu cijene svojih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja u direktnom obraćanju klijentima, ovisno o tome kada pojedinom osiguraniku istječe polica. Valja podsjetiti da privatni osiguravatelji imaju različite premije osiguranja ovisno o životnoj dobi osiguranika pa tako najstariji osiguranici plaćaju i triput skuplju policu od najmlađih.

HZZO pak neće dizati cijene dopunskog, kao što je i najavljeno pri donošenju zakonskih izmjena. Participacije su i poskupjele s namjerom da se više osiguranika odluči uzeti dopunsko preko nacionalnog osiguravatelja, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Možda te zanima... 7 znakova koji pokazuju da brineš o sebi Zdravlje
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.