Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 26. ožujka 2018.

Pomicanje sata: Šefovi bi trebali dopustiti da malo odspavamo na poslu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog pomicanja sata, znanstvenici kažu kako bi danas svi šefovi i šefice trebali omogućiti svojim zaposlenicima popodnevni "spavanac" kako bi nadoknadili sat vremena izgubljenog sna, prenosi DailyMail.

Prema glavnoj autorici ovog istraživanja, psihologici Nerini Ramlakhan sa Sveučilišta u Leedsu, pomicanje sata može samo pogoršati spavanje kod onih osoba koje imaju problema s njim. Gubitak tog jednog sata sna posebno je presudno za one individualce koji se već bore s problemima sa spavanjem, što ostavlja većinu ljudi, uključujući i djece, lišenima sna, objašnjava Ramlakhan. 

Naglasila je i zabrinutost oko korištenja mobitela i drugih elektronskih stvarčica po noći.

"Za razliku od naših predaka, mi smo konstantno okruženi neprirodnim elektroničnim svjetlom, dolazilo ono od svjetlosne opreme, kompjutorskih ekrana, televizije ili mobilnih telefona", objašnjava. 

"Ovo konstantno izlaganje umjetnom svjetlu može imati utjecaj na kvalitetu našeg spavanja, i često, iako mislimo da se upuštamo u dugački san, u biti loše spavamo i budimo se umorni", nastavlja. 

Ako si jedna od onih osoba koja spava tek 5 sati po noći, sada je ta brojka pala na 4 sata spavanja, što je vrlo opasno za zdravlje

Možda te zanima... Koja je veza između odlaska na spavanje, dijabetesa i depresije? Zdravlje Možda te zanima... Dulje spavanje tijekom vikenda šteti zdravlju, tvrdi studija Zdravlje

Vrijeme za spavanac!

Ramlakhan preporučuje: "Šefovi bi trebali razmotriti da dopuste zaposlenicima kratko odspavati u uredu. To bi moglo puno pomoći."

Napominje kako kratko spavanje može pomoći imunitetu, obnoviti mišiće te čak usporiti starenje

"Samo dvadeset minuta spavanja može učiniti veliku razliku. Spavanac znanstveno dokazano podiže kreativnost i sposobnost rješavanja problema, a mog čak i vratiti ravnotežu u imunološki sustav, što znači da će zaposlenici ići manje na bolovanje", dodaje. 

To spavanje bi svakako išlo u korist šefova i šefica. Možda zvuči čudno, kaže, no kako će ljudi izgubiti sat vremena sna, to bi bilo svakako pravedno. 

Predlaže kako bi se ovo kratko spavanje trebalo odvijati između 2 i 4 sata popodne, no ne kasnije kako ne bi utjecalo na san noći. 

David Wagner sa Sveučilišta u Oregonu složio se s ovom tvrdnjom i dodao kako manjak sna nakon što se promijeni sat može uzrokovati porast rizika od srčanog udara za 5%, te od mogućnosti ozljeda na poslu, također za 5%. 

Čak i suci potvrđuju koliko promjena vremena može uzrokovati na njih: ponedjeljkom koji nastupa nakon promjene sata daju kazne koje traju za 5% duže od onih koje zadaju u drugim danima u tjednu.

Spavalice su došle na svoje: Poslijepodnevni spavanac postao je oblik rekreacije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.