Zdravlje 05. listopada 2023.

Pomaže li sobno bilje i eterično ulje u borbi s astmom i zagađenim zrakom?

biljka eterično ulje miris
Foto: Pexels Svakako je potrebno izbjegavati držati biljke u sobi u kojoj spavamo te korištenje mirisnih svijeća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O tome može li zagađen zrak uzrokovati astmu, koji su to zagađivači zraka u domu te djeluju li uistinu biljke i eterična ulja na kvalitetu zraka, razgovarali smo s prim. mr. sc. Žarkom Vrbicom, dr. med. internistom.

Zagađenje okoliša već uzrokuje znatne promjene u pogledu temperature, kvalitete zraka i vode, a one će se samo dodatno pogoršati u sljedećih nekoliko desetljeća nastavimo li istim tempom. Također ima utjecaj i na ljudsko zdravlje, posebno u pogledu zagađenja zraka i respiratornih bolesti kao što je astma. 

Astma je kronično stanje u kojem osoba ima periode otežanog disanja i kašljanja, a u posebno teškim slučajevima dolazi do takozvanog napadaja astme. Kako navodi News Medical, broj oboljelih od astme je stalno u porastu. Ispušni plinovi automobila, tvornica i farmi kao i sve veći broj požara i oluja doprinose povećanju koncentracije štetnih tvari u zraku, kao i drugih iritansa koji mogu pogoršati astmu. No nisu samo iritansi izvan doma problem, neki se nalaze i u našem domu te smo im izloženi svaki dan.

Žarko Vrbica pulmolog | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Prim. mr. sc. Žarko Vrbica, dr. med. internist - pulmolog Prim. mr. sc. Žarko Vrbica, dr. med. internist - pulmolog se u Općoj bolnici Dubrovnik kao voditelj Odjela za pulmologiju i imunologiju te u Poliklinici Marin Med dugi niz godina susreće s pacijentima koji pate od astme, a ispričao nam je nešto više o tome koja je veza zagađenja zraka i astme te pomažu li uistinu sobne biljke te eterična ulja u pročišćavanju zraka u domu. 

Zagađen zrak može izazvati astmu kod djece

"Zagađenje zraka dolazi iz mnogih izvora. Može biti uzrokovano ljudskim aktivnostima ali i prirodnim pojavama. To uključuje različite plinove, dim, vulkanski pepeo i čestice prašine ili ostataka različitih procesa, najčešće izgaranja", objašnjava dr. Vrbica te dodaje kako izloženost plinovima nastalim u prometu, dušikovom dioksidu ili duhanskom dimu može dovesti do pojačanog rizika za nastanak astme u djece. "Za razliku od toga, nije dokazana povezanost pojavnosti astme u odraslih s izlaganjem aerozagađenju", dodaje dr. Vrbica i napominje da, iako ne izaziva astmu kod odraslih, svakako povećava rizik za pogoršanje astme, lošiju kontrolu bolesti i učestalu potrebu za hitnim intervencijama kod poznatih bolesnika. "Izloženost aerozagađenju do 40 puta može povećati rizik nastanka teškog pogoršanja astme kako kod mlađih tako i kod starijih bolesnika", zaključio je.

Mirisne svijeće i plinski štednjaci mogu dodatno iritirati pluća

Objašnjava dr. Vrbica kako su umjetni mirisi koji se koriste u kući čest uzrok pogoršanja astme: "Ovi mirisi koji dolaze od osvježivača zraka, svijeća i mirisnih potpurija mogu značajno iritirati bronhe i pogodovati pogoršanju astme". Korištenje svijeća i bez mirisa se ne preporučuje osobama s astmom jer, kako kaže, čak i sam vosak koji se koristi u takvim svijećama izgaranjem stvara produkte koji doprinose onečišćenju zraka. "Potpuri od svježe vanilije, citrusa i štapića cimeta se nije pokazao štetnim za oboljele od astme", zaključio je.

svijeća | Author: Pexels Foto: Pexels Svijeće, čak i ako nisu mirisne, mogu narušiti kvalitetu zraka u prostoriji

U Americi je još krajem prošle godine predložena nova odredba kojom bi se zabranila prodaja novih plinskih štednjaka zbog sumnje da uzrokuju pogoršanje bolesti dišnih puteva te izazivaju astmu kod djece. "Plinsko kuhanje ovisi o izgaranju plina pri čemu se stvaraju štetne čestice (dušični dioksid, formaldehid i sl.) koje imaju štetan učinak na dišni sustav", objašnjava dr. Vrbica te dodaje kako se smatra da se do 12 % dječje astme može povezati s izloženošću kuhanju na plin. "Zbog toga se uvijek preporučuje kuhanje na električnim kuhalima, a ukoliko to nije moguće osigurati, treba inzistirati na provjetravanju prostorije gdje se kuha ili odvajanju kuhinje od dijela doma gdje se boravi i postavljanju uređaja za odstranjivanje štetnih plinova (nape)", pojašnjava.
 

Možda te zanima... Zbog štetnosti za dišni sustav raspravlja se o zabrani plinskih štednjaka Zdravlje

Pomaže li uistinu sobno bilje i eterična ulja?

Već dugo čitamo kako sobno bilje poboljšavaju kvalitetu zraka te da da bi oboljeli od astme trebali ispuniti dom biljkama. Čak je i NASA objavila svoju listu biljaka koje su najučinkovitije u tome, a najčešće se radi o biljkama kao što su zeleni ljiljan, svekrvin jezik i fikus. "Što se tiče sobnog bilja, ono može pomoći u održavanju vlažnosti prostorije i smanjivanju koncentracije pojedinih štetnih tvari kao što su amonijak, formaldehidi, benzen i trikloretilen. Bitno je ne držati ih u sobi u kojoj se spava jer bez dnevne svjetlosti stvaraju CO2", savjetuje dr. Vrbica i dodaje kako se preporučuju biljke sa zelenim lišćem, bez ili s minimalnim cvjetovima kao i one koje ne stvaraju jake mirise. Ipak, objašnjava kako biste, ukoliko se nakon unosa biljke u dom zamijeti pojačana reaktivnost bronha i pogoršanje simptoma astme, istu treba odstraniti iz okoliša oboljelog.

Još jedan čest savjet kako poboljšati kvalitetu zraka je korištenje eteričnih ulja u uljnim lampama i difuzorima, no je li to doista sigurno? Ovisi kako ih koristimo. "Oboljeli od astme ne bi trebali koristiti eterična ulja, osobito u isparivačima na bazi otvorenog plamena, bez prethodne konzultacije s vodećim liječnikom", upozorava dr. Vrbica i dodaje: "Eterična ulja mogu izazvati neželjene reakcije u vidu povećane osjetljivosti bronha i povećanja rizika za nastanak pogoršanja astme". Ipak, ukoliko se koriste bez otvorenog plamena i nemaju iritantna svojstva po dišni sustav, mogu se koristiti u cilju postizanja opuštajuće atmosfere koja koristi oboljelima od astme, zaključio je.

Možda te zanima... Veliki požar u Osijeku: Osim zraka, zagađeno je i tlo Eko

Kako smanjiti šansu napadaja astme?

"Osnovne mjere smanjenja izlaganja zagađenom zraku u kući su nepušenje (oboljelog i ukućana), učinkovito provjetravanje, uporaba čistih izvora topline i odstranjenje vlage i gljivica", pojašnjava dr. Vrbica. Na pitanje pomaže li oboljelom odlazak u prirodu i udaljavanje od zagađenih gradova odgovara: "Kako izlaganje zagađenju iz okoliša dovodi do učestalijih pogoršanja bolesti koja su povezana i s gubitkom plućne funkcije, svako smanjenje izlaganju koje dovodi do smirivanja tegoba i rjeđih potreba za liječenjem pogoršanja tijekom vremena dovodi do očuvanja plućne funkcije i boljeg zdravlja pluća. Znači, izbjegavanje izlaganja zagađenom zraku osim smanjenja tegoba štiti pluća i čuva plućnu funkciju te smanjuje rizike u budućnosti". 

"Temelj liječenja astme je održavanje bolesti pod kontrolom redovitim uzimanje lijekova koji smanjuju reaktivnost bronha i smiruju astmatsku upalu. Uz redovito uzimanje terapije bitno je i izbjegavanje poznatih nadražljivaca i pokretača astme od čega je aerozagađenje u kući i van nje jedan od najbitnijih elemenata", zaključio je. 
 

Možda te zanima... Nedostatak vitamina D povezan sa zagađenjem zraka u gradovima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.