Zdravlje 25. rujna 2023.

Predmenstrualni poremećaji mogu biti najava rane menopauze

PMS
Foto: Unsplash Predmenstrualni disforični poremećaj ili skraćeno PMDD (od eng. premenstrual dysphoric disorder) je najjednostavnije rečeno klinički teži oblik predmenstrualnog sindroma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene s predmenstrualnim poremećajima vjerojatnije će proći kroz menopauzu prije nego što navrše 45 godina, pokazuje nova studija.

Žene s predmenstrualnim poremećajima (PMD . premenstrual disorders) također imaju veću vjerojatnost da će imati umjereno ili jako noćno znojenje ili valove vrućine tijekom menopauze, otkrili su istraživači. Objavljena ovog tjedna u JAMA Network Openu, nova otkrića proizlaze iz podataka više od 3600 medicinskih sestara koje su prikupljale podatke između 1991. i 2017. Žene s PMD-om imale su dvostruko veću vjerojatnost da će imati ranu menopauzu nego žene bez PMD-a. Većina žena ima menopauzu između 45. i 55. godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Što je predmenstrualni poremećaj i je li isto što i PMS?

Postoje brojni PMD-ovi, uključujući dobro poznati predmenstrualni sindrom (PMS), koji se smatra blagim poremećajem koji pogađa do 30 % žena i uzrokuje simptome poput mrzovoljnosti i nadutosti. Rjeđi PMD je predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD - eng. premenstrual dysphoric disorder), koji može ozbiljno utjecati na život žene kroz psihološke, gastrointestinalne, kožne i neurološke probleme.

PMDD uzrokuje niz emocionalnih i fizičkih simptoma sličnih, ali znatno intenzivnijih od PMS-a svaki mjesec tjedan do dva prije menstruacije do te mjere da su onemogućene normalne aktivnosti. Neki od simptoma predmenstrualnog disforičnog poremećaja koji se navode na stranicama Poliklinike Mazalin su:

  • intenzivna tjeskoba
  • depresivno stanje
  • potpuni gubitak motivacije za svakodnevne aktivnosti
  • manjak koncentracije
  • jak umor
  • osjećaj slabosti
  • nesanica.
Možda te zanima... Perimenopauza je često turbulentnija od menopauze: Hrana i biljke koje pomažu Zdravlje

Prethodna istraživanja povezala su PMD tijekom reproduktivnih godina i probleme nakon menopauze kao što su valovi vrućine i noćno znojenje s povećanim rizicima zdravstvenih problema kao što su visoki krvni tlak, srčana oboljenja i dijabetes.

"Važno je identificirati žene koje su izložene riziku od rane menopauze zbog njene povezanosti s lošijim zdravljem srca, mozga i kostiju", rekla je za CNN Stephanie Faubion, MD, MBA, liječnica na klinici Mayo i medicinska direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu. Faubion nije bio uključen u studiju. Ipak, važno je napomenuti da je studija bila promatračka – što znači da istraživači ne mogu reći da će određeni PMD uzrokovati ranu menopauzu. Umjesto toga, studija pokazuje da bi mogla postojati korelacija između to dvoje, rekao je za CNN Donghao Lu, dr. med., izvanredni profesor na Odjelu za medicinsku epidemiologiju i biostatistiku na Institutu Karolinska.

Možda te zanima... Pet tipova PMS-a: Otkrij koji je tvoj i ublaži simptome Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.