Zdravlje Zdravlje žena 20. srpnja 2017.

Pet tipova PMS-a: Otkrij koji je tvoj i ublaži simptome

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

PMS je hormonalni poremećaj koji se vezuje uz manjak progesterona u tijelu u dane koji prethode menstruaciji i izravno je povezan sa stresom. Kombinacija je mentalnih i psihičkih simptoma koje žene osjećaju u razdoblju od dva dana do dva tjedna prije menstruacije.

Najčešći simptomi su nadutost abdomena, iritabilnost, depresija, akne, umor i malaksalost. Često je i zadržavanje tekućine te povećanje tjelesne mase, pojačan apetit, nesanica, nemogućnost kontrole emocija, glavobolje te bolne i natečene grudi. Nasreću, simptomi ne dolaze “u paketu”, nego se kod svake žene javljaju poneki. 

Je li preporučljivo kupati se u moru za vrijeme mjesečnice?

Stručnjaci naglašavaju da se PMS ne može izliječiti, ali se može ublažiti. Uz lijekove poput analgetika te protuupalnih lijekova (ibuprofen, ketoprofen i naproksen), koji se inače koriste za smanjenje boli, najviše će pomoći podrška i razumijevanje bližnjih. Također, ako su psihički simptomi izrazito jaki, poput nesanice, depresije i manjka samopouzdanja, PMS se može liječiti i psihoterapijom. S druge strane, pomoći može i povećan unos vitamina B6, ali i prirodni pripravci, poput ulja noćurka, kao i vježbanje koje će potaknuti cirkulaciju.

Nadutost1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Dnevni okidači stresa poput toksina, nepravilne prehrane, nedovoljnog spavanja i negativnog stava prema poslu ili osobama nam stoje na putu u postizanju ravnoteže i bacaju nas u toksični vrtlog

I zdrava prehrana pomaže u psihološkom smislu, dajući osjećaj kontrole tijekom PMS-a. Nutricionisti savjetuju da se izbjegava slana hranu u drugoj polovici ciklusa jer može pospješiti zadržavanje tekućine u organizmu. Posebice treba pripaziti na unos slatkiša tijekom druge polovice ciklusa jer rafinirani šećeri mogu uzrokovati gubitak važnih elektrolita i magnezija, a to utječe na ravnotežu tekućine u organizmu. I visok unos crvenog mesa i mliječnih proizvoda može pridonijeti hormonskoj neravnoteži koja uzrokuje zadržavanje vode, utječe na cirkulaciju te dotok kisika u tkivo maternice, jajnika i mozga.

Dijeta za mršavljenje u skladu s fazama ciklusa

Simptomi PMS-a najizraženiji su kod adolescentica, a najteže pogađaju žene u 40-ima, objašnjava dr. Ivanišević. Jačina PMS-a varira od žene do žene, a sam predmenstrualni sindrom dijeli se u pet kategorija, ovisno o jačini i tipu simptoma. Kako biste si olakšali simptome, važno je prepoznati skupinu kojoj pripadate i, u skladu s njom, pronaći idealnu terapiju.

  • PMS – A - najčešći simptomi ovoga tipa su nesanica, napetost, nespretnost i promjene raspoloženja
  • PMS – C - prati ga jaka želja za slatkom i slanom hranom, određenim tipovima hrane i glavobolja
  • PMS – D - karakterizira ga bijes, slaba koncentracija i smanjeno samopouzdanje
  • PMS – H - žene s ovim tipom PMS-a osjećaju nadutost, napetost u grudima, a često dobiju i nekoliko kilograma koji nestaju nakon mjesečnice
  • PMS – O - prate ga menstrualni grčevi, probavne tegobe, često mokrenje, akne, alergijske reakcije, infekcije gornjeg dišnog sustava i mučnina

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.