Zdravlje 06. prosinca 2013.

Pet faza sna za kvalitetan odmor

Demarin-Vida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom spavanja prolazimo kroz pet faza sna, dvije lagane, dvije duboke i kroz zadnju REM fazu koja se javlja oko 90 minuta nakon početka spavanja i traje sve do jutra. Kvalitetno se možemo odmoriti samo ako spavamo dovoljno dugo da prođemo kroz sve faze sna, u nekoliko ciklusa, objašnjava prof.dr.sc.Vida Demarin, medicinska ravnateljica Poliklinike Aviva

U prve dvije faze spavamo lagano

Istraživanja su pokazala kako tijekom spavanja prolazimo kroz pet faza sna, a kako se razlikuju i kroz život mijenjaju te faze objasnila nam je poznata neuropsihijatrica i profesorica neurologije, prof. dr. Vida Demarin, ugledna autorica brojnih stručnih knjiga i udžbenika iz područja neurologije među kojima je i ''Mozak koji traje''.

'Istraživanja izvedena pomoću EEG snimanja ( električna aktivnost moždanih stanica),  pokazuju da se jedan ciklus spavanja sastoji od četiri tzv. ne-REM faze i jedne REM faze spavanja. Prva faza je uvođenje u san i traje oko pet do deset minuta, tijekom kojih se registriraju spore aktivnosti ( theta valovi). U drugoj fazi koja obično traje oko dvadeset minuta registriraju se tzv. vretena.

REM faza - Rapid Eye Movement

'U trećoj i četvrtoj fazi registraju se najsporije aktivnosti ( delta valovi). U četvrtoj fazi, koja obično traje oko pola sata, spavamo dubokim snom, dok u prve dvije faze spavamo laganim snom. Nakon četvrte faze, obično se ponovo javlja treća, pa druga i nakon toga slijedi REM faza (Rapid Eye Movement – brzo pokretanje očiju), u kojoj se povećava aktivnost, ubrzava se rad srca i rastekrvni tlak'.

Djeci je potrebno više sna

'U REM fazi obično sanjamo. REM faza se javlja oko 90 minuta nakon početka spavanja i različitog je trajanja, u početku traje kraće, a pred jutro sve duže. Smatra se da REM faze tijekom noći iznose 20-25 posto ukupnog vremena spavanja. Opisani ciklusi ponavljaju se četiri do pet puta tijekom noći.  Djeci je potrebno više sna, odraslima obično oko sedam i pol do 8 sati, no u današnjoj utrci s vremenom, većinom je to vrijeme kraće. Ne trebamo se strogo držati pravila i svaku noć odspavati sedam do osam sati, nekim osobama je dovoljno i kraće vrijeme.

'S obzirom na to da svaka faza sna ima svoju fiziologiju, frekvenciju moždane aktivnosti i dubinu spavanja, kvalitetno se možemo odmoriti samo ako spavamo dovoljno dugo da prođemo kroz sve faze sna, u nekoliko ciklusa. Tijekom života i u starijoj dobi, faze sna se ne mijenjaju. Obično se misli da starije osobe trebaju manje sna, no to nije točno. I oni trebaju proći kroz sve faze, da bi se organizam obnovio i mogao sutradan uredno funkcionirati', objašnjava akademkinja Vida Demarin.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.