Zdravlje 21. ožujka 2019.

Ovih 6 dijelova tijela otkrit će tvoje prave godine

Foto: Guliver/Shutterstock/Instagram

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako možda imaš mladoliko lice, pa u svojim kasnim 30-ima ili ranim 40-ima izgledaš deset godina mlađe, postoje drugi dijelovi tijela koji pokazuju tvoje prave godine

Koža s godinama postaje tanja i gubi elastičnost, a kao rezultat pojavljuju se bore, staračke pjege i promjena pigmentacije. Na sreću, danas znamo da, osim genetike i hormona, najveći učinak na starenje kože imaju vanjski čimbenici i svakodnevne navike koje bi valjalo promijeniti. Međutim, unatoč svijesti o tome, mnoge žene griješe jer svu pažnju posvećuju njezi lica, dok ostale dijelove tijela zanemaruju. Bez obzira na to koliko brinula o licu i koliko ono mladoliko izgleda, godine izlaganja suncu i loše navike učinit će štetu ostatku tvog tijela, a određeni dijelovi pokazat će tvoje prave godine. 

Tanka i suha kosa - najraniji pokazatelj starenja

Osim što se pojavljuju sijede koje će većina žena primijetiti već u tridesetima, kosa s godinama postaje tanja, suha i oštra. Smanjuju se uljne žlijezde koje proizvode prirodno ulje vlasišta i hrane kosu, pa kosa ne dobiva dovoljno hidratacije i njege kao u mlađim danima. Ujedno gubi sjaj i volumen jer vlasi postaju tanje i beživotne, a ni nakon bojenja kose sjaj ne ostaje dugo. Iako ne postoji nikakav preparat koji bi čudesno opravio kosu i zaustavio njezino starenje, postoje ulja koja mogu pomoći nahraniti ju. Primjerice ulje avokada, makadamije ili argana odličan su izbor, naročito ona hladno prešana jer su zadržala sva njegujuća svojstva. Također, pri odabiru šampona i regeneratora uzmi u obzir one sa što više prirodnih sastojaka (bez parabena, bojila i silikona) koji će biti nježni prema tvom vlasištu. 

Bonus savjet: Za meku i nahranjenu kosu možeš napraviti homemade masku za kosu pomoću domaćeg maslinova ulja i meda. Primjerice, četiri žlice ulja i dvije žlice meda bit će dostatni za kosu dužine ispod ramena. Sastojke dobro izmiješaj dok se med potpuno ne sjedini s uljem i potom nanesi na kosu čitavom dužinom (osim na sam korijen) i ostavi da odstoji najmanje 45 minuta. Zatim operi kosu kao i inače. Ne brini, kosa ti neće biti slijepljena od meda nakon pranja, samo ju dobro isperi nakon svakog šamponiranja. Ovu masku možeš raditi jednom tjedno, a s vremenom ćeš vidjeti poboljšanje na kosi - bit će sjajnija i mekša. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vrat i dekolte najproblematičnije su područje 

Vrat i dekolte najveći su izdajnici tvojih godina. Koliko god dobro brinuli o licu, ovo delikatno i starenju podložno područje najčešće zaboravljamo njegovati, a najbrže stari. Naime, s godinama, naročito u menopauzi, gustoća kože značajno opada, što uzrokuje promjene na licu i vratu. Tanka koža i gubitak čvrstoće uzrokuju pojavu bora na području vrata i gubitak kontura lica, odnosno ovješenost kože. Zato je iznimno važno svakodnevno njegovati to područje u jednakoj mjeri kao i lice. Pritom se preporučuju kreme s aktivnim sastojkom fitosterolom koji potiče obnovu epidermisa i poboljšava kvalitetu barijere kože.

Fitosterol potiče obnovu epidermisa, povećava epidermalnu debljinu i kvalitetu barijere kože te smanjuje nabore na koži.

Prirodno dobiveni fitosterol poput onog koji se nalazi u Vichyjevoj kremi Neovadiol Phytosculpt ispravlja vidljive znakove degradacije elastičnih vlakana, potiče kožu na stvaranje novih stanica, smanjuje nabore na koži i povećava njezinu regeneraciju. Usto pomaže održavanju ravnoteže kože, a sve to rezultira čvršćim konturama lica i vrata.

Stoga, posvećuj više njege vratu i dekolteu pomoću krema koje ciljano djeluju na to područje. Svakodnevnom njegom ujutro i navečer poboljšat ćeš izgled i stanje svoje kože. Kremu dobro umasiraj na čitavo područje vrata (ne zaboravi stražnji dio) i na dekolte, a za sunčanih dana ne zaboravi nanijeti i kremu sa zaštitnim faktorom kako bi zaštitila kožu od štetnih UV zraka. 

Ruke, laktove i koljena zanemaruješ, ali drugi ih vide 

Ruke će pokazati tvoje prave godine iako ti lice izgleda mnogo mlađe. Koža najviše stari zbog vanjskih utjecaja, prvenstveno zbog sunca, a ruke su svakodnevno na udaru sunčevih zraka i najčešće su nezaštićene. Zbog toga će se na njima prvotno početi pojavljivati nepravilnosti poput pjega i bora. Stoga, ako koristiš kremu za ruke, pobrini se da ima zaštitni faktor, a ako ne koristiš ništa - počni, krajnje je vrijeme!

Laktovi i koljena, s druge strane, možda nisu često na udaru sunčevih zraka, ali podložni su borama upravo zbog funkcije koju obavljaju. Zbog savijanja na tim mjestima dolazi do bora, a redovitom njegom kvalitetnim i hranjivim kremama, losionima ili uljima za tijelo bore se mogu prevenirati ili barem ublažiti.

Za kraj...

Želiš li lijepu i zategnutu kožu u četrdesetima, pravilna i redovita njega kože mora postati tvoja rutina. Međutim, kožu je potrebno njegovati i "iznutra", stoga svakodnevno pij puno vode i jedi mnogo povrća i voća. Samo redovitom brigom o svome tijelu, kako izvana tako i iznutra, rezultati neće izostati. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.